Linkuri accesibilitate

Moldova și UE: dialog și reforme


Premierul Vlad Filat la Bruxelles
Premierul Vlad Filat la Bruxelles

Unii prieteni de la Bruxelles au spus că până acum am fost într-o perioadă „de miere”, iar acum intrăm într-o relaţie mai matură, „de căsătorie.


Premierul Vlad Filat se află, în fruntea unei delegaţii, la Bruxelles, într-o vizită de lucru. Agenda prim-ministrului pentru această vizită – prima de altfel după reînvestirea în funcţie - include întâlniri cu cei mai înalţi demnitari europeni, inclusiv cu liderii celor mai importante grupuri din cadrul Parlamentului European. Amănunte despre cadrul discuţiilor la Bruxelles dar şi, în general, despre relaţiile Republicii Moldova cu UE - într-un interviu oferit astăzi de vicepremierul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Interne şi al Integrării Europene.

Europa Liberă: Despre ce se discută în mod prioritar şi unde exact se află Republica Moldova pe linia comunicării şi conlucrării cu UE?

Iurie Leancă:
Bineînţeles că ne vom axa pe un şir de probleme care vizează relaţia moldo-comunitară. Spre marea noastră fericire, aceste relaţii sunt multi-dimensionale. Vom avea discuţii atrât pe segmentul politic, pe interacţiunea dintre R. Moldova şi UE, sprijinul de care beneficiem şi amplificarea acestui sprijin. Pe problemele cu care ne confruntăm cum ar fi de exemplu problema conflictului transnistrean, cum ar fi problema funcţionării mai bune a instituţiilor statului din R. Moldova.

Impreună cu comisarul european Štefan Füle în 2010
Ne vom axa, dincolo de dialogul politic şi elementele la care m-am referit, pe mai multe subiecte, subiecte care ţin de interacţiunea pe plan economic, interacţiunea pe plan energetic ceea ce e foarte important. R. Moldova este datoare, spre binele său şi al cetăţenilor să promoveze obiectivul de interconectare pe diverse domenii, gaze, electricitate, să atragă granturi, dar şi investiţii în modernizarea sectorului energetic. Deci, ne vom axa pe acest subiect.

La fel, vom discuta domeniul creării unui spaţiu aviatic comun şi curând vom începe negocierile în vederea elaborării unui astfel de document care ne va permite să avem un spaţiu comun aviatic, ne va permite să atragem mult mai multe companii, să liberalizăm serviciile, ceea ce va duce la diminuarea, pe de o parte, a preţurilor la tarifele avia şi, pe de altă parte, la o securitate mai mare a celor ce beneficiază de aceste servicii. Vom discuta bineînţeles despre cooperarea pe domeniul fitosanitar, alte domenii care vor avea în ultima instanţă un efect benefic, pozitiv pentru cetăţenii R. Moldova.

Europa Liberă: Partenerii europeni au declarat în ultimul timp cu mai multă insistenţă că dacă până nu demult Ucraina era prioritatea Occidentului, în special al UE, în această zonă, acum a devenit R. Moldova. Aceasta înseamnă o încurajare din partea UE, dar pe de altă parte şi lecţia pe care trebuie s-o facă R. Moldova pentru a deveni credibilă în faţa partenerilor străini...

Iurie Leancă: Ei au declarat că R. Moldova s-a transformat în cea mai dinamică ţară din parteneriatul estic, că R. Moldova a dat dovadă de iniţiativă şi responsabilitate în realizarea angajamentelor luate pe plan intern, dar şi pe plan internaţional. Şi această imagine de ţară serioasă, de ţară care se mişcă dinamic şi coerent spre realizarea anumitor obiective de a moderniza ţara, de a o europeniza bineînţeles că înseamnă că am reuşit să atragem mai mare atenţie şi mai mult sprijin din partea UE.

Dar acum intrăm într-o altă fază calitativă şi cantitativ nouă cu UE. Unii prieteni de-ai noştri din Bruxelles au spus că până acum am fost într-o perioadă „de miere”, iar acum intrăm într-o relaţie mai matură, „de căsătorie”, ceea ce e foarte bine, un parteneriat de ăsta stabil, dar care va însemna că vom fi monitorizaţi mult mai riguros de către prietenii şi partenerii noştri europeni. Şi cred că este în primul rând în interesul R. Moldova, pentru că sutem şi noi oameni, deseori atunci când facem schimbări poate uneori şi mai greşim, deci este foarte important ca atitudinea să devină una critic-constructivă. Astfel atunci când nu promovăm cu suficientă motivaţie sau intensitate anumite reforme, care iarăşi sunt în primul rând în interesul R. Moldova, să ia atitudine. Şi vor face acest lucru. Deci, asta însemnă parteneriat mult mai matur şi mult mai solid.

Europa Liberă: Rămânerea în cadrul acestui aranjament – Parteneriatul Estic – este un beneficiu pentru Moldova? Pentru că există alte voci care spun că R. Moldova ar trebui să fie inclusă în pachetul balcanic.

Iurie Leancă: Celelalte voci nu au decât să realizeze acest obiectiv. Eu, din păcate, nu-mi dau seama cum am putea noi să-l realizăm. Am întârziat cu opt ani, nu mai vreau să mă mai lamintez şi să zic că, uite, comuniştii n-au făcut aia, n-au făcut aia. Avem o realitate, suntem în Parteneriatul Estic şi trebuie să beneficiem de şansele şi oportunităţile pe care le avem în cadrul acestei iniţiative. Dar, totodată, să nu uităm că iniţiativa respectivă, aşa cum e stabilită în declaraţia de la Praga de constituire a acestei iniţiative, stipulează foarte clar principiul diferenţierii şi principiul de merit.
Vlad Filat la Bruxelles cu José Manuel Barroso și Stefan Fule


Deci, fiecare ţară va fi tratată în funcţie de meritele sale, în funcţie de realizările sale. Şi iată că un obiectiv pe care sper eu să reuşim să-l realizăm, în preajma summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în mai, acest an, prezidat de Ungaria şi coprezidat de Polonia, ne va permite împreună cu colegii noştri să consolidăm acest principiu, ne va permite în momentul în care vom demonstra avansare pe realizarea reformelor, în domeniul justiţiei, în domeniul sectorului securitate, în economie ş.a.m.d., în funcţionarea instituţiilor politice, atucni să primim un tratament mai favorabil eventual decât celellalte ţari din această iniţiativă.


În ultima perioadă la Bruxelles se foloseşte un alt termen care în engleză sună „more for more”, în română ar fi „cu cât mai mult realizezii, cu atât mai mult primeşti”. Vreau să vă aduc doar un exemplu. În anul viitor, şi noi şi Ucraina vom beneficia de fonduri europene pentru consolidarea capacităţilor instituţionale. Ucraina, care este o ţară mai mare decât noi de mai bine de zece ori în termeni de populaţie, va primi 43 de milioane de euro, noi vom primi 41 de milioane de euro. Deci, vedeţi că această diferenţă minimă arată că fiindcă am demonstrat capacităţi, voinţă şi interes, iată că resursele care se îndreaptă în Moldova aproape că sunt comparabiloe cu cele care merg în Ucraina.

Europa Liberă: Dle. vicepremier, dar acest blocaj politic are un impact asupra viitorului european al R. Moldova?


Iurie Leancă: Partenerii europeni menţionează faptul că tot ce s-a întâmplat din 2009 încoace, după alegerile din iulie, a fost într-un cadru perfect democratic, iar la ultimele alegeri şi despre asta vorbesc toţi, am reuşit să realizăm un progres foarte puternic, să modernizăm societatea. Şi pe acest motiv, că e blocaj constituţional sau că e altceva, este cadrul nostru legal pe care îl avem noi în R. Moldova. Şi partenerii noştri pornesc exact de la această situaţie. Ceea ce bineînţeles că ne cer şi aşteaptă de la noi este că şi următoarele evoluţii se vor încadra exact în norma democratică. Şi când m-am întâlnit de exemplu cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dânsul a subliniat că toate instituţiile Consiliului Europei, dar şi Uniunii Europene sunt gata să ne sprijine cu expertiză , astfel încât toate modificările, schimbările iarăşi să fie sub umbrela acestei legitimităţi şi europenităţi. Acuma bineînţeles este foarte important ca acest blocaj să fie depăşit.

Este în interesul nostru şi cu cât mai repede se va întâmpla cu atât mai bine, pe simplu motiv că atunci vom putea să ne axăm în totalitate toată energia, toate resursele noastre pe reformele sistemului judecătoresc, pe reformele procuraturii, pe reformele poliţiei, pe reformele în domeniul economiei, astfel încât această politică de europenizare, această politică de asimilare nu doar a valorilor, dar şi a standardelor şi criteriilor, această politica care înseamnă iarăşi în primul rând bine pentru cetăţeanul din R. Moldova, să putem s-o promovăm cât mai dinamic şi cât mai energic. Şi cu astfel de argumente că, uite, Moldova continuă politicile, dar şi mai dinamic decât în 2010, 2009, ne vor ajuta pe noi, cei din diplomaţia moldovenească, să schimbăm şi în continuare percepţiile despre R. Moldova, dar cel mai important obiectiv bineînţeles este să obţinem această recunoaştere a perspectivei europene, să devenim eligibili pentru aderarea la UE.

Europa Liberă: Deci, nici în exterior nu ar fi agreată varianta unor noi alegeri parlamentare anticipate?


Iurie Leancă: Asta eu nu am zis – va fi sau nu agreate. Am zis că dânşii pornesc de la cadrul pe care îl avem, dar bineînţeles că şi dânşii sunt interesaţi într-o perioadă de patru anim de stabilitate politică. Foarte interesant că chiar acum, la Munchen, la conferinţa la care am participat, multă lume zicea că stabilitate aţi mai avut, dar acum v-am dori din tot sufletul stabilitate dinamică, una care aduce schimbări şi transformări profunde pozitive. Deci, astfel că astfel de situaţii bineînţeles că ne-o doresc ei şi ne-o dorim noi. Să finalizăm cât mai repede acest proces de creare a instituţiilor statului şi a instituţiilor puterii şi după aia să ne axăm pe aceste reforme absolut necesare.

Europa Liberă: Dle Leancă, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG