Linkuri accesibilitate

Ana Blandiana despre demnitatea de a nu te lăsa manipulat


Dupa zarva arestarilor din vamile Romaniei, comentatorii isi pun problema ce e de facut mai departe. Elementul-cheie din scandalul vamesilor corupti este, in opinia celor mai multi analisti, siguranta lor ca nu li se poate intampla nimic, sau, dupa cum spune Florin Negrutiu in editorialul ziarului Gandul, „ca au spatele asigurat, ca daca ei cad vor provoca o reactie in lant”.

Cristian Ghinea, de la Romania libera, insista pe faptul ca acest bulversant fenomen de coruptie este o chestiune de sistem si trebuie contracarat prin solutii de sistem. Problema salariilor vamesilor si politistilor de frontiera – care ar fi prea mici – este falsa. E gresita premisa ca aceiasi oameni, cu salarii mai mari, vor dori sa fie corecti. In opinia comentatorului Romaniei libere, o posibila solutie ar fi schimbarea permanenta in posturi a vamesilor, pentru a nu le permite sa-si construiasca retele. Nu de alta, dar cazul de la Vama Siret a dovedit cu prisosinta cat de relaxat lucrau aceste retele: serviciile secrete nu au avut o problema sa infiltreze la Vama Siret doi oameni in posturi de conducere.

Saptamanalul 22 publica, sub semnatura Rodicai Palade, un portret al dizidentului roman Vasile Paraschiv, care a murit saptamana trecuta. Prezentarea luptatorului anticomunist face o punte semnificativa cu suplimentul revistei, dedicat Memorialului victimelor comunismului, de la Sighet.

Presedintele fondator al muzeului infiintat in urma cu 18 ani, scriitoarea Ana Blandiana, se refera la strania tendinta de eludare a Memorialului din spatiul public romanesc. Desi functioneaza la standarde europene, cu 1300 de vizitatori pe zi in perioadele de varf (e drept, 40% straini), in tot felul de simpozioane si emisiuni tv Romania este cainata ca n-ar avea un muzeu al comunismului. Aceasta forma perfida de „agresiune”, cum o numeste Blandiana, ar fi parte din profilul genetic al societatii romanesti actuale, in care fostii comunisti si mentalitatea lor sunt inca prezente. Ana Blandiana aminteste insa in revista 22 si antidotul care functioneaza rabdator pe langa Memorialul Sighet: scoala de vara, destinata adolescentilor, care invata acolo in fiecare vara, „demnitatea de a nu te lasa manipulat”.
XS
SM
MD
LG