Linkuri accesibilitate

Egipt: Statele Unite cer anularea stării de urgență


Un sfert de milion de egipteni au umplut din nou marţi străzile capitalei.


În vreme de protestele anti-guvernmentale continuă la Cairo, Statele Unite au cerut conducerii egiptene să anuleze de îndată starea de urgenţă, declarată în urmă cu decenii şi care acordă puteri vaste forţelor de securitate.Apelul l-a făcut vicepreşedintele american Joe Biden marţi într-o convorbire telefonică cu noul vicepreşedinte egiptean, Omar Suleiman.
Biden i-a mai spus lui Suleiman că poliţia egipteană trebuie să înceteze de îndată să mai bată şi să aresteze jurnalişti şi activişti, şi l-a îndemnat la un dialog cuprinzător cu opoziţia.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut liderilor şi populaţiei din Egipt să schiţeze o tranziţie „paşnică şi ordonată”, cât mai curând posibil. Ban Ki-moon nu a recomandat însă explicit demisia preşedintelui Hosni Mubarak.

Între timp, mulţi protestatari anti-guvernamentali stau în continuare zi şi noapte în Piaţa Tahrir din Cairo, locul celor mai mari demonstraţii de până acum împotriva preşedintelui.
Unul dintre protestatarii care sunt ca acasă în piaţă, Mohamed Zoghbi, a spus că el şi colegii lui cer mai departe acelaşi lucru, anume demisia lui Mubarak şi alegerea „liberă” a unui nou lider.

Un sfert de milion de egipteni au umplut din nou marţi străzile capitalei, iar unii dintre ei au demonstrat în premieră şi în faţa clădirii Parlamentului, cerând dizolvarea unui legislativ pe care îl consideră „nelegitim”.

Printre demonstranţii de marţi s-au numărat şi angajaţi din sectorul de stat, inclusiv aproximativ 5000 de profesori din universităţi şi şcoli, care fuseseră opriţi până ieri de forţele de securitate să participe la mitinguri.

Wael Ghonim, managerul Google eliberat
Demonstraţia amplă de marţi a fost însufleţită de eliberarea lui Wael Ghonim, un manager Google în vârstă de 30 de ani, arestat în urmă cu două săptămâni pentru contribuţia la organizarea protestelor. Apariţia lui în Piaţa Tahrir a fost salutată cu entuziasm de protestari, cărora Ghonim le-a spus mai întâi că nu se consideră un erou. Ghonim a spus că momentul pe care îl trăieşte Egiptul nu este al indivizilor, al partidelor sau al mişcărilor, ci al ţării întregi, care trebuie pusă pe primul plan.

Proteste ample au avut loc marţi şi în alte oraşe ale ţării, ca Alexandria, Mansoura, Ismailia şi Suez. Demonstraţiile de ieri de la Cairo au marcat reluarea protestelor după două zile de relativă „normalitate”, când băncile şi magazinele se redeschideau treptat, iar circulaţia era reluată în pieţele şi străzile din centrul capitalei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG