Linkuri accesibilitate

Reglementarea transnistreană - prioritate a președinției OSCE


Audronius Azubalis la Chișinău
Audronius Azubalis la Chișinău

Ministrul de externe Audronius Ažubalis declară la Chișinău că Lituania va acționa pentru reluarea negocierilor în format 5+2.

Aflat în vizită la Chişinău, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Audronius Ažubalis şi-a exprimat speranţa că anul acesta vor fi reluate negocierile oficiale în format 5 plus 2 în chestiunea transnistreană. Ministrul de externe al Lituaniei , Audronius Ažubalis a reafirmat azi într-o conferinţă de presă că diferendul transnistrean este printre priorităţile ţării sale care a preluat în acest an preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Înainte să vină la Chişinău, oficialul lituanian a vizitat alte două capitale, Moscova şi Kievul, ca să afle “ce cred cele două ţări despre conflict”, iar mîine Audronius Ažubalis merge la Tiraspol să se întîlnească cu oficialităţile de acolo.

“Situaţia reală nu este atît de pozitivă”, a spus Ažubalis în conferinţa de presă, dar aş vrea să vă felicit pentru paşii concreţi care au fost făcuţi, mă refer la reluarea transportului de pasageri şi la reluarea întîlnirilor la nivel înalt care au avut loc pe parcursul anului trecut.”

Aşa cum anunţase anterior, Lituania va acţiona pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, a spus Ažubalis la Chişinău. “ Eu cred că de aceste tratative oficiale e nevoie pentru a obliga ambele părţi să facă anumiţi paşi. Ele atribuie o anumită responsabilitate fiecărei părţi. Astea nu sînt nişte simple consultări. Aici trebuie să porţi răspundere pentru fiecare cuvînt, iscălitură şi hîrtie ”.

Diplomatul lituanian şi-a exprimat speranţa că în acest an vor fi reluate negocierile oficiale, dar pînă atunci, în mai puţin de o săptămînă, urmează să aibă loc o nouă rundă a tratativelor neoficiale, după cum a anunţat Ažubalis, subliniind nevoia menţinerii unui dialog deschis între părţi.

Întrebat de ziarişti dacă instabilitatea politică invocată la Tiraspol ar putea să afecteze într-un fel mersul negocierilor, preşedintele în exerciţiu al OSCE a lăsat să se înţeleagă că e puţin probabil.

Audronius Ažubalis: “Eu cred că în acest caz alegerile din Moldova au confirmat o anumită situaţie a forţelor politice. Nu văd nici un motiv să vorbim că situaţia e aici ambiguă. Sînt aici alături de ministrul de externe, apoi o să mă întîlnesc cu premierul, iar mîine cu preşedintele interimar. Din cîte ştiu, responsabilitatea pentru imaginea ţării şi pentru alegerea preşedintelui stă pe umerii tuturor forţelor politice din parlament”. – a spus oficialul OSCE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG