Linkuri accesibilitate

Sofia nu a îndeplinit încă 27 de măsuri din caietul de sarcini „Schengen”


Tvetan Tvetanov
Tvetan Tvetanov

O parte din licitațiile pentru proiectele finanțate de UE au fost făcute într-un mod netransparent.

Institutul „Societatea deschisă” a dat publicității la Sofia un raport în care analizează stadiul de pregătire a Bulgariei pentru zona Schengen. Din 159 de măsuri tehnice au fost realizate 117, 15 sînt în curs de realizare, 27 nu au început.

O parte din licitațiile pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană au fost făcute într-un mod netransparent, fără participarea de observatori europeni, cu unii și aceiași jucători economici. Sînt indicii de corupție. La o licitație, de pildă, au venit 16 candidați din care 14 au fost respinși numai în baza documentelor prezentate. De regulă în faza finala intrau 2-3 firme. Această nu înseamnă neapărat că procedura a fost compromisă. Principalul organizator, Ministerul de interne a declarat că Bulgaria este o țară mică în care firmele în sectorul IT care răspund criteriilor europene se numără pe degetele unei singure mâini.

Cu câteva zile în urmă premierul Boiko Borisov a spus în stilul său caracteristic că a mai rămas să fie tencuită o clădire ca să răspundă Bulgaria criteriilor Schenghen. Raportul „Societății deschise” însă arată o situație diferită.

Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a declarat astăzi că toate măsurile tehnice vor fi îndeplinite pînă la data de 14 martie. El însă a adăugat că nimeni nu știe ce decizie politică va adopta Uniunea Europeană.

Printre motivele care au stat la baza amînării, inițiată de Franța și Germania, figurează crima organizată, corupția și lipsa de eficacitate în sistemul de justiție. Țvetanov a aruncat vina pe guvernul ex-comunistului Serghei Stanișev. El a anunțat că Bulgaria a absorbit integral finanțarea europeană pentru securizarea frontierelor sale. În ultimele luni au fost arestate 1500 de persoane nedorite în spațiul Schengen.
XS
SM
MD
LG