Linkuri accesibilitate

Liderul islamiştilor rebeli Doku Umarov amenință cu atentate sinucigașe similare.

Liderul islamiştilor rebeli din Cecenia Doku Umarov şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul terorist de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu 36 de morţi şi 150 de răniţi. 60 dintre aceşti sunt încă în spital.

Umanov a postat un video pe pagina islamista de internet www.kavkazcenter, în care amenință cu alte atacuri similare. Deşi vorbeşte pe un ton destul de ezitant, mesajul lui Umarov este foarte clar: ”Operaţiunea specială a fost executată la ordinul meu. Cu ajutorul lui Allah, vom continua cu astfel de operaţiuni speciale”.

După care Umarov a anunţat că are printre adepţii săi sute de tineri dispuși oricând să se sacrifice, în atacuri teroriste sinucigaşe. Se pare că înregistrarea video a fost realizată chiar pe 24 ianuarie, data atacului de la Domodedovo.

Între timp, anchetatorii ruşi au ajuns la concluzia că atacul a fost executat de un tânăr de 20 de ani din Caucazul de Nord, regiune care include Cecenia, Daghestanul şi alte câteva teritorii.

Înregistrarea lui Umanov vine la numai câteva zile după ce şi autoproclamatul Emir al Caucazului a pus pe aceeaşi pagină de internet un video în care amenință că „2011 va fi pentru Rusia un an plin de lacrimi şi sânge” dacă nu-şi retrage trupele din Caucazul de Nord.

În 1999 preşedintele de atunci al Rusiei, actualul premier Vladimir Putin a lansat cel de al doilea război cecen care a distrus în mare parte rebeliunea cecenă dar nu a pus capăt activităţii teroriste a separatiştilor.

Umarov şi cei care luptă împreună cu el vor să creeze în Caucazul de Nord o republică islamică, care să urmeze legile Şariei. Umarov are 46 de ani şi a preluat conducerea mişcării rebele în 2006. De atunci, a organizat o serie de atacuri teroriste, între care dublul atac din metroul moscovit, de anul trecut, soldat cu 40 de morţi.

Desigur atacul de pe aeroportul Domodedovo a pus din nou sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor ruse de a asigura securitatea cetăţenilor, deşi preşedintele Medvedev a ordonat deja demiterea mai multor înalţi funcţionari responsabili cu securitatea transporturilor în comun.

Numai că unii critici atrag atenţia că este nevoie de întărirea securităţii în primul rând. Oleg Shein, membru al Dumei de stat, reminteşte că s-au promis câini antrenaţi să detecteze explozibil, mai multe detectoare de metale....şi nu s-a făcut aproape nimic.

Poate tocmai pentru a preîntâmpina şi mai multe critici, şeful Serviciului Federal de Securitate a prezentat astăzi o lista cu oficiali FSB care ar trebui demişi, iar în parlament s-a prezentat raportul oficial al comisiei de investigaţie privind atacul de la Domodedovo. Despre raport nu se ştie încă nimic.
XS
SM
MD
LG