Linkuri accesibilitate

„Hodorkovsky” - un documentar furat în ajunul Berlinalei


Imagine din documentarul lui Cyril Tuschi
Imagine din documentarul lui Cyril Tuschi

Cyril Tuschi: „Uşile biroului nostru au fost sparte şi au dispărut cinci computere, printre care și cel în care era versiunea finală a filmului...”


Festivalul internaţional al filmului de la Berlin începe joi, 10 februarie. In cadrul său urmează să fie prezentat şi un film documentar despre Mihail Hodorkovski, miliardarul rus, fost proprietar al companiei Yukos, aflat în detenţie prelungită. Intr-un interviu cu colegii nostri de la serviciul rusesc al Europei Libere, regizorul filmului, Cyril Tuschi a povestit că filmul i-a fost furat zilele trecute… Mai multe de la Oana Serafim.

Furtul unui film nu este tocmai un lucru obişnuit, cu atit mai mult cu cît acum filmele nu mai sunt păstrate în cutii de metal ce pot fi luate în brate, ca pe vremuri. Si totuși… furtul s-a produs joia trecută la Berlin, cu o săptămîna înainte de începutul importantului festival international. Au dispărut ultima versiune a filmului aflată pe computerele din studioul de montaj al cineastului german.

Portret al regizorului Cyril Tuschi
Regizorul Cyril Tuschi spune: „Uşile biroului nostru au fost sparte şi au dispărut 5 computere, printre care si cel in care era versiunea finala a filmului...”

Premiera documentarului este planificata pentru 14 februarie, in cadrul Berlinalei şi, ca urmare a furtului, regizorul si monteurul s-au pus din nou pe treabă si au început sa remonteze filmul din versiuni mai vechi. Nu este însă prea simplu pentru că, acum cîteva săptămîni, povesteşte regizorul filmului, i-a dispărut şi laptopul pe care era o versiune mai veche a materialului.

Politia germana investighează cazul, dar nu are prea multe indicii nici despre unde a dispărut laptopul regizorului şi nici cele 5 computere... In aceste condiţii nu e de mirare ca au apărut tot felul de teorii conspiraţioniste că în spatele acestui furt s-ar afla însuşi premierul de la Moscova, Vladimir Putin.
Chiar daca nu se poate demonstra acest lucru, pentru reclama filmului nu e prea rău!

Documentarul durează o ora şi jumătate şi regizorul a ales acest subiect tocmai pentru că este unul controversat, iar personajul principal dramatic – o viaţa marcată de bogaţie extremă şi acum de pierderea averii si de traiul in spatele gratiilor.

„Hodorkovski este copilul a doua ţări – Rusia socialistă şi Rusia capitalista. Are aşadar doua inimi. Si asta m-a impresionat – că nu poţi fi un hiper-comunist şi un hiper-capitalist, dar astea doua merg împreuna...”

Cyril Tuschi a petrecut 5 ani încercînd să îl contacteze pe Hodorkovski în închisoare. După ce nu a primit răspunsuri la zeci de scrisori, ajunsese să creada că de fapt, miliardarul rus nici nu exista, este o fantoma inventată...

„Partea cea mai amuzantă este că Kremlinul crede ca Hodorkovski m-a plătit să fac filmul ăsta. Si oamenii din jurul lui Hodorkovski au crezut şi ei la un moment dat ca de fapt m-ar fi platit Kremlinul...”

De fapt, spune regizorul, filmul a fost realizat din banii săi şi dintr-un grant al guvernului german. După ani de insistenţe şi cereri, echipa de filmare a avut voie să filmeze în închisoare doar 10 minute, cu un gardian înarmat in spatele operatorului... O experienţă inedită pentru un regizor german!

Un film cu totul special aşadar – filmat cu arma in spate, furat din laptop si computer şi despre care regizorul este bănuit ca face diferite „jocuri politice”. Rămîne de vazut ce va spune publicul si juriul pe 14 februarie la Berlinală...
XS
SM
MD
LG