Linkuri accesibilitate

8.02 - Chișinău: Moldova în criză și Organizația Mondială a Comerțului


Aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului este una din condiţiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.



8 februarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Moldova în criză și Organizația Mondială a Comerțului
.

Dan Ionescu: Criza politică din Republica Moldova pare să arunce umbre foarte lungi, unele ajungând până la sediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Detalii de la Lina Grîu.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului nu a fost inclusă pe agenda şedinţei Consiliului general al OMC de astăzi, deşi Chişinăul conta pe examinarea documentelor respective anume la reuniunea de la începutul lunii februarie. Pachetul de aderare nu a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei, deoarece nu a avut loc adunarea grupului de lucru, preconizată pentru 29 ianuarie curent şi nu au fost perfectate toate actele necesare.

Unul din motivele, pentru care şedinţa nu a avut loc este criza politică de la Chişinău şi alegerile parlamentare anticipate, dar şi schimbarea de administraţie la Washington. Directorul Direcţiei OMC din cadrul Ministerului Economiei şi Reformelor, Georgeta Mincu, a spus că, deşi nu se declară la nivel oficial, orice criză politică este de natură să determine marile puteri să-şi asume o rezervă de investigare în cazuri de asemenea importanţă, cum ar fi aderarea unui stat la OMC. Iată ce ne-a mai spus în context Georgeta Mincu.

Georgeta Mincu: „Această şedinţă nu a avut loc din considerentele nesemnării protocoalelor bilaterale cu Statele Unite şi Uniunea Europeană. Moldova va semna protocoalele bilaterale cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, care va duce la definitivarea la nivel bilateral al tuturor discuţiilor. Pachetul deja este finalizat, respectiv principii, care pot reîntoarce negocierile nu mai există.”

Semnarea celor două protocoale cu Statele Unite şi Uniunea Europeană rămâne singura formalitate pentru aderarea Republicii Moldova la OMC, după ce săptămâna trecută a fost semnat un document similar cu India. Georgeta Mincu a spus, că solicitările Indiei referitoare la simplificarea procedurilor de obţinere a vizelor de angajare în câmpul muncii pentru prestatorii de servicii din această ţară au fost excluse din pachetul documentelor de aderare, problema urmând să fie examiată în afara angajamentelor Republicii Moldova faţă de OMC.

Georgeta Mincu a mai menţionat, că disensiunile dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană ce ţineau în special de accesul în spaţiul audiovizual au fost reglementate, astfel încât, după semnarea protocoalelor bilaterale cu aceste state, la nivel formal nu va mai exista nici un impediment pentru includerea Republicii Moldova în OMC.

Semnarea acestor protocoale va avea loc după instalarea noii conduceri a Guvernului de la Chişinău şi a administraţiei de la Washington. În următoarele două-trei săptămâni un grup special de lucru va începe examinarea documentelor privind procesul de aderare a Republicii Moldova la OMC. Ulterior secretariatul OMC va fixa data examinării ofertei consolidate a Republicii Moldova, care cuprinde lista angajamentelor privind comerţul cu bunuri şi servicii.

După aprobarea tuturor documentelor de către grupul de lucru, la una din şedinţele Consiliului general al OMC urmează să fie înaintat protocolul final de aderare a Republicii Moldova la acest organism internaţional. Aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului este una din condiţiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. În prezent OMC numără 140 de state, altele 32 fiind în proces de aderare, cu statut de observator. Printre statele aflate la etapa finală de aderare la OMC se numără Armenia, China şi Republica Moldova, care negociază aderarea de mai bine de cinci ani.

Vicepremierul Andrei Cucu, ministru al Economiei şi Reformelor, ne-a declarat, că aderarea la Organizaţia Monidială a Comerţului este doar o etapă, pe care şi-o propune Chişinăul în dezvoltarea relaţiilor comerciale cu Occidentul: „Noi de acum nu ne-am oprit la aceasta, noi lucrăm mai departe. Noi lucrăm cu Uniunea Europeană, lucrăm inclusiv cu România. După cum ştiţi Dumneavoastră, în Europa Centrală este aşa-numita Alianţă a ţărilor cu privire la comerţul liber şi noi vrem tot să aderăm mai departe la careva diferenţe pentru comerţ pentru agenţii economici ai Republicii Moldova.”

Din Chişinău, Lina Grîu, pentu Radio Europa Liberă.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG