Linkuri accesibilitate

Odihnă temeinică în dricul revoluţiei


Piscina de la Butuceni
Piscina de la Butuceni

M-a cam descumpănit uşor această detaşare a turiştilor moldoveni de evenimentele sîngeroase din Egipt.


Zilele astea am citit pe site-ul rusesc Gazeta.ru un articol intitulat Otdîh na barrikadah/Odihnă pe baricade. Se spunea în acel articol că, în timp ce majoritatea occidentalilor a preferat să-şi întrerupă sejoururile şi să plece din Egiptul revoluţionar, mesagerii Rusiei au ignorant cu desăvîrşire revolta şi au continuat să se odihnească temeinic, sfîdînd posibilele pericole.

Autorii articolului remarcau mentalitatea specifică a rusului-de-curînd-îmbogăţit care nu concepe amînarea distracţiei sau odihnei pentru care a plătit. Pe mine m-a intrigat o remarcă, aceea că alături de ruşii puşi pe odihnă se numărau şi alţi reprezentanţi ai spaţiului post-sovietic. „Să fi fost oare şi nişte moldoveni acolo?” m-am întrebat cu strîngere de inimă.
Da, au fost şi s-au odihnit po polnoi programme! I-am văzut deunăzi sosind pe aeroportul din Chişinău, calmi, ba chiar veseli, optimişti, satisfăcuţi, odihniţi, bronzaţi, lipsiţi de orice grijă.

Unul dintre exploratorii Egiptului a declarat ritos: „Ne-am odihnit bine!” Iar altul a mărturisit că nu a avut nici o emoţie negativă fiindcă luptele aveau loc în Cairo, departe de staţiunea în care se odihnea. La rigoare, oamenii nu aveau nici în clin, nici în mînecă cu revoluţia egipteană, ei erau într-o dimenisune paralelă, turistică, prin urmare, nu aveau nici un chef să-şi întrerupă odihna doar pentru că cineva urcă pe baricade. Să lupte sănătos, noi ne odihnim că am plătit pentru asta!

Optimismul debordant al turiştilor moldoveni contrasta totuşi cu starea de spirit a părinţilor care îi aşteptau. Un omulean care îşi aştepta progenitura a recunoscut că soţia lui „voobşce numai cu tabletşi o stat”.

Pe mine m-a cam descumpănit uşor această detaşare a turiştilor moldoveni de evenimentele sîngeroase din Egipt, chiar dacă scopul lor era acolo odihna. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, turiştii cu pricina nu sînt nişte simpli muritori, ci reprezentanţi ai unei pături mai prospere care încet-încet se coagulează la noi. O pătură socială care nu se mai mulţumeşte numai cu supravieţuirea în tranziţie, ci doreşte să trăiască confortabil, să se distreze pe cinste, uneori în pofida cataclismelor şi pericolelor.

Eu mă întreb: dar cum reacţionează aceşti turişti retraşi în cochilia propriei comodităţi la ceea ce se întîmplă în viaţa social-politică din Moldova?
XS
SM
MD
LG