Linkuri accesibilitate

România și morcovul ca eternă momeală


Bucureștiul este din nou pe cale să trișeze exigențele impuse de UE.


Cea mai recenta miscare politica din Romania – aparitia Uniunea Social-Liberala, care grupeaza cele trei partide de opozitie – este considerata in editorialul ziarului Evenimentul zilei o simpla „miscare populista, fara un plan structurat sau o ideologie clara”. Ioana Lupea, autoarea articolului, ilustreaza caracterizarea prin declaratii ale liderului PSD Victor Ponta. In opinia lui, USL isi propune sa raspunda la intrebarea oamenilor: „ce faceti ca sa ne scapati de Traian Basescu”. Pur simplu nu exista alt program.

Scopul celor trei partide aliate nu este, asadar „binele comun sau pacea sociala, ci razbunarea pe cel care, in imaginarul colectiv, este sau a fost impus ca vinovat pentru privatiunile indurate in ultimii ani”. Criza nu mai este criza, ci doar rezultatul mecanic al incompetentei guvernantilor – se mai arata in acest editorial. Jurnalista nu este insa mai iertatoate cu seful statului, despre care spune ca nu se deosebeste intru nimic de liderii opozitiei, cand vine vorba de limbaj violent-vulgar impotriva adversarilor politici. Exemplele nu lipsesc din text.

Editorialistul Romaniei libere, Dan Cristian Turturica se opreste la modul in care Romania este din nou pe cale sa triseze exigentele impuse de Uniunea Europeana – de aceasta data, pentru a fi admisa in spatiul Schengen. Ca la un semn, dupa ce un ambasador occidental remarcase nemultumit ca tema anticoruptiei aproape a disparut din scena publica, a fost brusc arestat un corupt social-democrat, apoi a fost incoltit un altul, din tabara puterii, si, mai ales, s-a mediatizat intens operatiunea de proportii de la Vama Siret, din nordul tarii.

Aici, cateva zeci de vamesi si angajati au fost arestati ca membri ai unei retele extrem de eficiente de organizare a coruptiei la frontiera. Sumele intrate zilnic in buzunarele gruparii erau si de 25 de milioane de euro. Amanunt grotesc, amintit de televiziuni si reluat in Romania libera: banii se adunau uneori cu galetile. Concluzia lui Dan Cristian Turturica este ca Romania nu a avansat si nu va avansa niciodata in directia buna decat momita cu morcovul unor avantaje oferite de Europa.
XS
SM
MD
LG