Linkuri accesibilitate

7.02 - București: Politică şi morală


Șerban Orescu
Șerban Orescu

Încălcarea sistematică a moralei de către politicieni duce la degradarea simţului civic dar şi a terenului de care politicienii au nevoie.


7 februarie 2001

Actualitatea. (Comentariu: Şerban Orescu).

Politică şi morală.

„Este o banalitate să spui că politica nu se identifică cu morala. Nu mai puţin, încălcarea sistematică a moralei de către politicieni duce la degradarea simţului civic dar şi a terenului de care politicienii au nevoie pentru a evolua cel puţin odată la patru ani.

Ce se întâmplă când acest teren se degradează s-a văzut la ultimele alegeri parlamentare, când o parte importantă a electoratului a votat din necaz mai mult decât din convingere politică. [...] Consecinţele acestui fenomen se pote vedea în PNŢCD, ca urma a modului în care şi-a ales conducerea, ani de ani.

Tot legat de recrutare este problema răsplătirii cadrelor: numai că fostul lider al partidului s-a opus organizării unei conferinţe naţionale înainte de alegeri. Dacă ar fi avut loc înainte şi nu după, poate că PNŢCD nu era astăzi un partid extra-parlamentar. Mă îndoiesc însă că în altă ţară, un preşedinte cu atâtea tare ar fi ajuns acum preşedinte de onoare.

Şi Mircea Ionescu Quintus are şanse acum să fie ales preşedintele de onoare al partidului naţional liberal, la următorul congres în ciuda faptului că o instituţie a statului l-a identificat drept vechi colaborator la fostei Securităţi.
Surpriza nu este mare: în 1997, era să-l primească pe d-ul Măgureanu în partidul Naţional Liberal pentru că „nutreşte idei liberale.

Şi tot d-ul Quintus l-a lăudat pe fostul şef al Serviciului Român de Informaţii că şi-a făcut public dosarul de vechi rezident al Securităţii, uitând însă că potrivit legii, foştii membri ai Securităţii nu au ce căuta în SRI.

Desigur PNL ar trebui să aştepte până ce justiţia se pronunţă asupra contestaţiei d-ului Quintus, care susţine că dosarul întocmit de CNSAS cuprinde mai multe falsuri. De ce atâta grabă, ştiut fiind că congresul PNL are loc într-o săptămână?
Argumentul d-ului Quintus este că trecutul său era cunoscut de „public” ceea ce nu a împiedicat să fie ales în repetare rânduri.

Problema este că doi politicieni de frunte, în care societatea îşi pusese mari speranţe pe care le-au dezamăgit, sunt pe punctul de a fi ridicaţi pe un piedestal de unde ar urma să fie un exemplu pentru generaţiile viitoare. Şi atunci de ce să ne mirăm că am ajuns unde am ajuns ?”
XS
SM
MD
LG