Linkuri accesibilitate

Egiptul și securitatea energetică pe agenda summitului UE


Președintele CE Jose Manuel Barroso și președintele Traian Basescu
Președintele CE Jose Manuel Barroso și președintele Traian Basescu

În ambele chestiuni, liderii celor 27 de state UE dau dovadă de prudență și confirmă imaginea unui colos economic lipsit de mijloace politice.

O declaratie conventionala in privinta situatiei din Egipt si un plan pentru armonizarea retelelor energetice interne care e lasat in seama capitalelor, in loc sa fie centralizat. Acesta e bilantul reuniunii la virf europene care s-a tinut astazi la Bruxelles, bilant deja contestat, inca din momentul in care a fost anuntat.

In aparenta, in chestiunea securitatii energetice Uniunea Europeana si-a stabilit astazi termene precise, astfel incit distribuirea gazului si a electricitatii sa poata deveni uniforma, reducind dependenta unora din tarile membre de surse externe, cum este Rusia.

In aceasta intilnire speciala de la Bruxelles, liderii celor 27 de tari ale Uniunii au stabilit anul 2014 ca termen limita pentru asigurarea fluiditatii retelelor energetice in interiorul Uniunii. Discutarea modalitatilor concrete a fost insa amanata pentru luna iunie, liderii cerind guvernelor nationale sa analizeze modalitatile practice.

Discutiile au fost dificile, datorate in primul rind reticentei unor tari precum Germania, care e unul din principalii contribuitori la bugetul comun, si care ar fi dorit ca aceasta armonizare a pietei energetice sa fie subventionata in primul rind de sectorul privat. In schimb, o majoritate a membrilor, printre care in primul rind tarile est-europene, dintre care unele, precum Slovacia sau Bulgaria, depind in totalitate de gazul rusesc, au facut sa se incline balanta in favoarea unui plan comun.

Faptul ca li se cere insa guvernelor sa vina cu propunerile practice a fost de indata criticat in cadrul Parlamentului European, unde o majoritate a deputatilor inclina spre o centralizare a politicii energetice a Europei, iar nu spre mentinerea farimitarii ei la nivelul capitalelor nationale.

Liderii europeni au dezamagit, de asemenea, in cel de-al doilea punct de pe agenda: situatia din Egipt. In loc sa ceara in mod explicit plecare lui Hosni Mubarak de la putere, comunicatul comun al celor 27 cere doar “initierea unui proces de tranzitie”.

O prudenta la fel de mare ca si cea din domeniul energetic si care, de indata criticata, nu amelioreaza imaginea Europei de mare putere economica lipsita de mijloacele politice de a se afirma.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG