Linkuri accesibilitate

München: Conferința de securitate și tulburările din lumea arabă


Hotelul „Bayrischer Hof", care găzduiește Conferința de securitate păzit de poliție
Hotelul „Bayrischer Hof", care găzduiește Conferința de securitate păzit de poliție

„În Europa am acumulat experienţe impresionante privind trecerea de la dictatură la democraţie”.


De astăzi şi până duminică, în capitala Bavariei, Muenchen, are loc o prestigioasă conferinţă anuală pe teme de securitate. Potrivit agenţiilor de presă, agenda ei urma să se axeze pe efectele crizei financiare globale, dar va fi probabil modificată sub presiunea unor chestiuni chiar mai fierbinţi. Mircea Ţicudean.

Liderii şi formatorii de opinie din lumea întreagă vor fi siliţi să discute la Munchen despre tulburările din lumea arabă, scrie agenţia germană de ştiri DPA. Pe lista invitaţilor se află secretarul de stat american Hillary Clinton, secretarul general ONU Ban Ki Moon, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi secretarul-general NATO Anders Fogh Rasmussen.

Or, în aceste zile, toate aceste organizaţii şi guverne, ca şi multe altele, sunt cu ochii aţintiţi asupra Egiptului, Tunisiei, Yemenului, Iordaniei, unde mii de oameni au ieşit în stradă ca să ceară schimbarea. Problema este, în opinia multor analişti, inclusiv cei aşteptaţi la Munchen, că nimeni nu ştie care va fi efectul revoltelor din lumea arabă asupra stabilităţii regiunii.

Moderatorul conferinţei din Bavaria, diplomatul german Wolfgang Ischinger, fost ambasador în Statele Unite şi Marea Britanie, a declarat agenţiei DPA că liderii din Orientul Mijlociu, ţinta marilor proteste de stradă, ar putea învaţa din lecţiile revoluţiilor est-europene de acum două decenii: „În ultimii 20 de ani, a spus Ischinger, aici în Europa am acumulat experienţe impresionante privind trecerea de la dictatură la democraţie – mai multe decât în orice altă parte a lumii”.

Ischinger a adăugat însă că Occidentul trebuie să fie atent la ce se va întâmpla în lumea arabă după plecarea de la putere a actualilor lideri autoritari. „Nu orice dictator este înlocuit automat de un democrat”, a atras atenţia diplomatul german.

La reuniunea de la Munchen vor fi prezenţi printre invitaţi oficiali de rang înalt ai Arabiei Saudite şi Kuwaitului, două ţări arabe stabile, dar care urmăresc cu mare îngrijorare ce se întâmplă în vecinătatea lor.

Pe agenda conferinţei de la Muenchen se află de multă vreme un punct important: sâmbătă, Statele Unite şi Rusia vor inaugura oficial noul lor acord în domeniul nuclear, START II, semnat de preşedinţii Obama şi Medvedev în urmă cu nouă luni, la Praga. Evenimentul va fi marcat de o ceremonie la care secretarul de stat american Hillary Clinton şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, vor schimba instrumentele de ratificare a tratatului.

El prevede reducerea numărului de focoase nucleare pe care le pot desfăşura ruşii şi americanii – adică naţiunile care deţin împreună 95% din arsenalele nucleare ale planetei. Odată ce noul tratat va intra în vigoare, Washingtonul şi Moscova vor reîncepe schimbul de informaţii despre starea arsenalelor lor şi putea relua vizitarea reciprocă a instalaţiilor nucleare.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG