Linkuri accesibilitate

Tânjind la o adiere de bunăstare


Sătenii din Sireți: „Păi da cît o să se tărăgăneze alegerea președintelui, de doi ani şi deloc nimic nu se mişcă.”


Gluma se îngroaşă, astfel spun ţăranii cînd lucrurile iau o întorsătură nedorită, dar mai e loc de speranţă. Cei mai mulţi dintre localnici din satul Sireţi, raionul Străşeni, cu care am reuşit să stau de vorbă, sînt pe cale de a pierde deja ultimul dram de speranţă că politicienii din capitală vor reuşi să se pună de acord la alegerea şefului de stat.

- „Păi da cît o să se tărăgăneze, se tărăgănează de doi ani de prezident şi deloc nimic nu se mişcă... că comuniştii nu vor să voteze pe Lupu... Da din ce cauză? Apoi motivul care-i la comunişti? ”

Maria Mura
Maria Mura: „Nu-mi pre bat eu capul, da aşa ascult şi eu la radio da cînd aud cum se sfădesc şi cum nu-i nicio împăcare, tocma îţi vine să mori nu alta... ”.

- „Am pierdut toată încrederea în Parlamentul ista... Că ei se aleg, ei se despart, ei se sfădesc şi ei niciodată nu reuşesc nicio problemă cu nărodu. Nărodu i-o ales, da ei între dînşii nu pot alege un prezident. ”

- „Ne-am săturat pînă aici... de-atîta discuţie, de-atîta vorbă şi de atîta mîncărime...”

Două femei pe care le-am întîlnit în faţa magazinului din centrul satului au recunoscut că nu sînt foarte dornice să urmărească ciorovăielile politicienilor, dar nu au încotro pentru şi-au dat seama că în cele din urmă de ceea ce se întîmplă în capitală, cum nu ai da, depinde viaţa lor de fiecare zi.

- „Clar lucru, toată lumea urmăreşte să vadă ce ne aşteaptă...”

- „Că tot se scumpeşte şi leafă nu-i. Tot urmărim. Asta-i foarte rău pentru fiecare om. ”

- „S-o scumpit lumina, gazul, da leafa încă nu s-o mărit. Productele toate. Sîntem bugetari.”

Un alt sireţean, care se numeşte Ion Ungureanu, profită de ocazia de a-şi spune păsul în faţa microfonului şi sloboade din mîini sacul cu cărbuni, dar tot nu-l scapă din priviri de parcă ar fi în stare să o ia din loc, asemeni unui câine.

„Eu iaca numai cum să ie omătul – cu aratul, cu semănatul, cu prăşitul... asta pînă la toamnă. Trebuie să producem ceva, da ajutor noi n-avem... Omul are grijă de pămînt, de cum să construiască viaţa ca să poată trăi mai departe... Toate ţările (preţurile) se ridică zi cu zi... de unde apar acestea? De unde apar? Tot de aici… ”

Ion Ungureanu
Chiar dacă sireţenii recunosc că nu se pricep prea mult la bucătăria politică din capitală, ei spun că ar i-ar ajunge capul cum să iasă din impas.

Ion Ungureanu: „Las-să deie voie la ţărani şi la nărod şi la toată republica ca să aleagă prezidentul. ”

Mihai Jalbă: „Să vorbim la drept, ca să vie altul din afară, nu din partidele estea n-are nicio garanţie că cine ştie cine-i omul cela care o să fie propus, da din alianţă de-amu omu ştie c-o votat partidul lui Filat, de-o pildă, şi ei îs mai cointeresaţi ca să fie unul din aestea trei partide. ”

- „Ar trebui să ieie în vedere că ei îs trei partide acolo în Alianţă, da aicea-i numai un partid cu atîtea voturi şi ar trebui să se gîndească...”

Sătenii spun că poate după ce va fi ales în sfîrşit preşedintele ţării vor simţi şi ei măcar o „adiere de bunăstare”, după 20 de ani de promisiuni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG