Linkuri accesibilitate

Cinci ani de plan individual de acțiuni cu Alianța Atlantică


Generalul Iurie Dominic
Generalul Iurie Dominic

Generalul Iurie Dominic, şeful marelui stat major: „NATO e o organizaţie care duce scopuri umanitare. Inclusiv pentru Moldova.”










Europa Liberă: Cum vă explicaţi faptul că din 2006 avem un plan de acţiuni Republica Moldova-NATO?


Iurie Dominic: „Individual.”

Europa Liberă: Plan de acţiuni, semnat de fostul preşedinte Vladimir Voronin, lider comunist. Acest plan ce beneficii aduce Republicii Moldova? Şi de ce puţin s-a vorbit despre acest plan de acţiuni?

Iurie Dominic
: „Planul de acţiuni mai mult este angajamentul Republicii Moldova. Despre aceea cum noi dorim să asigurăm cooperarea şi activitatea noastră cu NATO, practic. Fără planul dat, ceea ce noi am avut până în 2006, a fost mai mult ca la magazin – noi am venit şi spuneam: nouă ne trebuie unu, doi, trei, patru. Şi la NATO s-a examinat şi au spus: cam uneori ineficient resursele sunt folosite. Şi cadrul acestui plan pentru alte ţări, precum şi pentru Moldova, permite să fie asigurat un control civil şi democratic al banului public.”

Europa Liberă: Acest plan cere şi reforme în cadrul Armatei Naţionale?

Iurie Dominic: „Acest plan în a doua parte, NATO vine concret – vă aducem un plan, care descrie ce e angajamentul Dumneavoastră şi ce suport trebuie noi să acordăm pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi ce angajamente şi-a luat Chişinăul?

Iurie Dominic: „Asigurarea unui control civil ferm şi planificarea, care presupune bugetarea respectivă, transparenţa la folosirea banilor publici. Am făcut un pas enorm în acest domeniu. De exemplu, în bugetul pe programe intră şase ministere, ca proiecte pilot, unde este şi Ministerul Apărării. Ceea ce n-aş spune că este şi în alte ţări, care sunt pe cale ca şi noi de dezvoltare, sunt în proces.”

Europa Liberă: Republica Moldova, conform Constituţiei, este un stat neutru. Mulţi şi-ar pune întrebarea: de ce atunci acest sprijin din partea Alianţei Nord Atlantice pentru ţara noastră?

Iurie Dominic: „Neutralitatea, principiile acestea sunt ale statului. NATO respectă decizia noastră. Nu ne propune ca să participăm unde nu este potrivit pentru noi, sau nu va fi bine pentru politicile noastre, nu va fi cumva pus la îndoială statutul acesta. Şi când mergem reciproc, foarte bine se primeşte.”

Europa Liberă: Dar din partea reprezentanţei Alianţei Nord Atlantice niciodată n-aţi avut obiecţii? Sau niciodată nu vi s-a sugerat că trebuie să modificăm statutul de neutralitate?

Iurie Dominic: „Nu, noi niciodată n-am avut. Ţările partenere, şi în special militarii, care sunt supuşi controlului politic şi ghidărilor respective. Permanent avem numai de la dânşii precizări. Întreabă aşa-numitele reguli de angajare, cât de angajaţi suntem. Chiar, de exemplu, şi în Iraq. Partenerii au întrebat: puteţi participa la aşa operaţie? Noi spunem nu, numai fără caracter militar, cum spune în lege.”

Europa Liberă: Domnule general, adevărul e că Moscova practic niciodată nu s-a uitat cu ochi buni la Republica Moldova, când Chişinăul vorbeşte despre relaţiile bune cu Vestul, dar îndeosebi cu Alianţa Nord Atlantică. Deşi se cunoaşte foarte bine, chiar Federaţia Rusă are semnat un acord cu NATO. Unii experţi în materie susţin că acest acord ar fi mai avansat decât planul, pe care l-a semnat Republica Moldova. De ce aceste rezerve din partea Moscovei faţă de Republica Moldova?

Iurie Dominic: „Chiar am şi observat că NATO-Rusia e un program specific, amplu şi câte resurse merg pentru a asigura acest plan. Este mult, mult mai avansat decât simplu Moldova, de fapt, cu toate ţările, şi Caucaz luate împreună. Dar a doua parte este evident. Eu vreau să vă spun părerea mea ca militar – dacă în strategia securităţii, sau conceptul strategic, cum îl numesc în Rusia, este expus foarte clar pericolul – extinderea NATO spre Est. Cred că nu mai este frica, cum a fost pe timpul războiului rece.

Actualmente, eu aş spune că NATO e o organizaţie care duce scopuri umanitare. Inclusiv pentru Moldova, de exemplu – distrugerea pesticidelor şi proiectul, care sunt milioane şi milioane. Şi numai suntem în faza a doua. Acum o să fie, cred, că şi a treia, şi a patra, care aduce multe beneficii şi locuri de muncă. Dar, în general, NATO acuma are sarcina de bază – securitatea colectivă, apărarea colectivă. Şi summitul de la Lisabona trecut a confirmat, încă odată, o misiune suplimentară, nouă la acest capitol.”

Europa Liberă: Să înţeleg aşa că de la consumatori de securitate, trebuie să ajungem şi cei care producem securitate?

Iurie Dominic: „Exact. Acesta este obiectivul Guvernului. Și noi dorim să continuăm şi să fim pregătiţi să realizăm acest obiectiv.”
XS
SM
MD
LG