Linkuri accesibilitate

„Picioarele de lut ale lui Putin”


„Sunt multe paralele între Rusia, Egipt şi Tunisia”.


„Picioarele de lut ale lui Putin” – este titlul editorialului din Moscow Times, care încearcă să argumenteze că diferenţele între Rusia şi lumea arabă sunt mult mai mici decât par la prima vedere, aşa că şi în Rusia ar putea izbucni, cândva, proteste de stradă.

„...Sunt multe paralele între Rusia, Egipt şi Tunisia: puterea politică este monopolizată, venitul pe cap de locuitor este foarte mic, şansele de a reuşi economic sunt reduse, drepturile omului sunt încălcate, libertatea presei este limitată la fel şi libertatea de a alege, corupţia şi nepotismul sunt peste tot, între o pătură mică de bogaţi şi restul populaţiei, prăpastia este imensă”.

Mai mult, continuă editorialul din Moscow Times, liderii din Egipt şi Tunisia au fost la putere între 20 şi 30 de ani, iar Putin va fi fost la putere 23 de ani, după încă un mandat la conducerea ţării, fie ca preşedinte sau premier.

În opinia editorialistului nu există mari diferenţe între revoluţia din Tunisia şi ale revolte împotriva unor regimuri autocrate, cum a fost cea din Filipine din 1986, revoluţiile din Europa de est din 1989, revolta din Indonesia din 1998 sau cea de anul trecut, din Kirghistan.

De la al doilea război mondial, continuă Moscow Times, au căzut 125 de regimuri autoritare, la ora asta mai există 55, potrivit Indexului de democraţie.

„Lipsite de legitimitate, autocraţiile sunt prin definiţie instabile. Când milioane de oameni își pierd răbdarea şi ies pe străzi să protesteze, nu există nici o dată suficientă poliţie sau armată care să înăbuşească revolta”.

„...Rusia nu se deosebeşte mult de alte autocraţi... Kremlinul repetă greşelile altor regimuri autocrate, dispărute între timp, încercând să controleze mediile, să manipuleze alegerile şi să excludă opoziţie din jocul politic. Ceea ce poate uşor radicaliza lumea. Cum scria Elliot Abrams într-un comentariu din 20 ianuarie pentru Washington Post, regimurile care înăbuşe vocile moderate, hrănesc extremismul”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG