Linkuri accesibilitate

O șansă de grațiere pentru Mihail Hodorkovsky?


Președintele Dmitri Medvedev și blogul său

Medvedev a spus că deşi nu este jurist, crede că în asemenea cazuri „pot fi folosite proceduri ca apelul şi graţierea”.


Preşedinţia rusă a publicat pe site-ul ei, kremlin.ru, stenograma reuniunii de săptămâna aceasta a comisiei prezidenţiale pentru drepturile omului.

Declaraţiile făcute de preşedintele Dmitri Medvedev şi de consilierii lui sunt urmărite cu atenţie şi în afara Rusiei mai ales din cauză că în discuţii a apărut şi numele lui Mihail Hodorkovsky, fostul şef Yukos condamnat deja de două ori la închisoare pentru felurite delicte economice. Statele Unite şi alte puteri occidentale şi-au exprimat mereu îngrijorarea pentru soarta omului de afaceri rus, care se consideră nevinovat şi insistă că ar fi victima unui răzbunări politice.

Dmitri Medvedev nu face în general declaraţii despre Mihail Hodorkovsky. Dar la întâlnirea de săptămâna aceasta cu consilierii săi, a sugerat că dosarul fostului magnat ar putea fi analizat de experţi. Potrivit stenogramei de pe site-ul său, Medvedev a mers chiar mai departe, spunând că deşi nu este jurist, crede că în asemenea cazuri „pot fi folosite proceduri ca apelul şi graţierea”.

Consilierii lui Medvedev care au făcut declaraţii despre discuţiile cu preşedintele au insistat că nu au de gând să atace sentinţa în cazul Hodorkovsky, ci doar să caute eventuale „deficienţe sistemice”, care să poată fi evitate în viitor. Fosta judecătoare la Curtea Constituţională a Rusiei Tamara Morshchakova este citată de RIA Novosti cu afirmaţia că „numai asemenea analize” pot încuraja „controlul public” asupra justiţiei.

Avocaţii lui Mihail Hodorkovsky au reacţionat însă destul de sceptic la iniţiativele Kremlinului, spunând că nu se aşteaptă la schimbări de fond într-un sistem juridic corupt şi dominat de politicieni.

Zilele acestea, fără legătură directă cu discuţiile de la Kremlin, departamentul rusesc al postului nostru de radio a iniţiat o serie de interviuri despre un eveniment produs în urmă cu cinci ani şi jumătate, după prima condamnare a lui Mihail Hodorkovsky. Atunci, multe personalităţi ale vieţii publice din Rusia, ca Gheorghi Grechko, Alexander Kaliaghin, Stasnislav Govoruhin şi alţii au semnat în ziarul „Izvestia” o scrisoare deschisă în care se declarau de acord cu condamnarea şefului Yukos şi respingeau categoric orice amestec politic în verdictul curţii. Printre semnatari se număra şi fosta balerină de la Teatrul Bolşoi Anastasia Volochkova, care şi-a început între timp propriul show, intitulat „Anastasia”, şi care susţine că în urmă cu cinci ani şi jumătate a fost indusă în eroare.

Volochkova a povestit că în vara anului 2005 oamenii partidului de governământ „Rusia Unită”i-au pus în faţă spre semnare un document despre care spuneau că ar fi în sprijinul lui Mihail Hodorkovsky, ba chiar spunea că în locul lui ar trebui să stea la închisoare alţii. „Am semnat”, îşi aminteşte cu năduf balerina, spunând că atunci când şi-a dat seama ce conţinea cu adevărat documentul a plâns, fiindcă îi era drag Hodorkovsky, şi a hotărât să lupte împotriva partidului „Rusia Untiă”.
XS
SM
MD
LG