Linkuri accesibilitate

Perspective sumbre pentru economia Transnistriei


Elita politică şi de afaceri din Transnistria priveşte cu speranţă la o eventuală zonă de liber schimb între Moldova şi Uniunea Europeană.

Economia regiunii transnistrene şi-a continuat declinul în 2010. Situaţia din unele domenii în cel mai bun caz a stagnat, arată ultimele statistici, iar experţii atribuie perspective sumbre şi anului 2011, dacă, între timp, economia globală nu-şi revine din recesiune, sau mărfurile transnistrene nu-şi recapătă locul pe pieţele tradiţionale, - ceea ce însă este puţin probabil. În asemenea condiţii, planurile Republicii Moldova de a crea o zonă de comerţ liber cu Uniunea Europeană, - chiar dacă e vorba de o perspectivă de câţiva ani,- par să fie tot mai atractive pentru Tiraspol.

Ultimele statistici de la Tiraspol arată că aproape jumătate din exporturile regiunii transnistrene a ajuns în 2010 pe pieţele Uniunii Europene. Mai mult, din cauza crizei, în ultimul an, tot mai multe produse transnistrene şi-au găsit piaţa de desfacere pe malul drept al Nistrului - cam 30 la sută din volumul lor total, - asta după ce administraţia din Tiraspol a decis să renunţe la taxa de 100 de procente pentru anumite mărfuri moldoveneşti, păstrând-o în schimb la restul.

Cel mai mare exportator al regiunii continuă să rămână Uzina metalurgică din Râbniţa. Deşi, în lipsa comenzilor, din vara trecută uzina şi-a sistat complet activitatea. Chiar şi în aceste condiţii, producţia metalurgică a constituit aproape 40 la sută din exporturile Transnistriei.

Şi un alt mare producător din regiune, uzina de ciment de la Râbniţa, şi-a pierdut practic, pieţele externe. Dar a reuşit să se reorienteze spre piaţa internă a Republicii Moldova, unde livrează cam 70 la sută din producţia sa.

Singura creştere semnificativă a avut-o industria de textile – 29 la sută. Textilele deţin a treia parte din exporturi şi sunt livrate, practic, sută la sută, pe pieţele Uniunii Europene.

Economia Transnistriei este dependentă de riscurile externe şi, în mod evident, nu poate fi însănătoşită peste noapte, de aceea, perspectiva anului 2011 rămâne a fi una sumbră, consideră economistul din Tiraspol Serghei Melnicenco. În opinia sa, elita politică şi de afaceri din Transnistria priveşte cu speranţă la eventuala creare a unei zone de liber schimb între Moldova şi Uniunea Europeană, - chiar dacă e vorba de o perspectivă de câţiva ani, - după ce a înţeles care sunt beneficiile actualului regim preferenţial de export pe piaţa comunitară.

Serghei Melnicenco: „Dinamica exporturilor în ţările CSI, spre exemplu, şi ale Uniunii Europene se schimbă în funcţie de condiţiile care sunt create întreprinderilor. Eu nu cred că conducerea regiunii şi elita businessului, din cauza anumitor momente politice, vor avea ceva de reproşat regimului preferenţial de export în Uniunea Europeană. Pentru că acolo nu există probleme nici cu plăţile, nici cu actele, nici cu repatrierea valutei, - mecanismul deja funcţionează. Dacă vor fi create condiţii şi mai favorabile pentru exportul mărfurilor transnistrene, asta va fi numai spre binele agenţilor economici, şi a populaţiei regiunii, şi a bugetului, şi ar putea contribui, în ansamblu, la găsirea unor puncte comune în chestiuni politice. Pentru că, oricum ai da, economia mişcă procesele politice”.

O dovadă în plus, spune Serghei Melnicenco, ar fi exemplul recentelor proiecte umanitare realizate de Uniunea Europeană în Transnistria, în domeniile sănătăţii şi protecţiei sociale. În opinia sa, aceste proiecte pilot au demonstrat că se pot obţine compromisuri şi rezultate pozitive, dacă există dorinţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG