Linkuri accesibilitate

A complicat creşterea de tarife situaţia bugetului?


Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

Guvernul ar vrea să se asigure că va avea la dispoziţie fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor majorări salariale şi de pensii.

Noua sesiune parlamentară care începe pe 8 februarie va cuprinde mai multe restanţe foarte importante pentru coaliţia de guvernare. Printre acestea se numără şi legea bugetului pentru anul în curs, despre care premierul Filat spunea încă înainte de alegeri că este gata pentru dezbateri, dar că va fi prezentată legislativului după alegeri, ca să se evite speculaţiile nedorite la acest subiect ale partidelor implicate în alegeri. Ce mai împiedică guvernul să trimită în parlament proiectul de buget?

O explicaţie ar fi, potrivit preşedintelui comisiei parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe Veaceslav Ioniţă, că guvernul ar vrea să se asigure că va avea la dispoziţie fondurile necesare pentru acoperirea eventualelor majorări salariale şi de pensii pe care are de gând să le opereze în anul în curs.

Veaceslav Ioniță: “Acuma sunt două întrebări – prima este ca bugetul să fie adoptat în cea mai bună formă şi a doua – ca guvernul să-şi poată onora toate obligaţiunile. La ziua de astăzi, guvernul îşi poate onora absolute toate obligaţiile bugetare. Ceea ce încercăm noi să facem este să adoptăm un buget cât mai bun, în sensul în care să echilibreze resursele limitate cu necesităţile mari. Inclusiv, discutăm cu partenerii externi să vedem ce susţinere vom avea.”

Veaceslav Ioniţă mai afirmă că legiuitorii vor încerca să adopte legea bugetului până cel târziu la 1 aprilie, înainte de indexarea pensiilor programată pentru această lună, lucru care însă nu împiedică în vreun fel guvernul să-şi onoreze obligaţiunile financiare până la acel moment.

Veaceslav Ioniță: “Legea îi permite guvernului să aloce a douăsprezecea parte din bugetul anului trecut şi această sumă este suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile în aceste trei luni.”

Singura problemă ar fi legată de nesiguranţa din mediul de afaceri legată de această întârziere a documentului menit, între altele, să traseze principalele politici fiscale ale anului 2011. L-am întrebat pe fostul ministru de finanţe Mihai Manole, dacă împărtăşeşte o astfel de îngrijorare:

Mihai Manole: “Fiscalitatea pe care o aplicăm noi este cea clasică. Schimbări mari care ar spori presiunea fiscală nu se aşteaptă şi despre asta ştie toată lumea. Aşa că nu cred că acest lucru afectează cumva spirala economiei. Dificultăţile care stau în faţa guvernului eu le-aş puncta în felul următor – creşterea de tarife a complicat situaţia bugetului, pentru că taie din fondurile ce puteau fi folosite, eventual, la creşterile de pensii şi salarii. Eu nu văd practic resurse interne care ar permite astăzi guvernului să ia astfel de decizii cum ar fi creşterile salariale sau de pensii,” a explicat Europei Libere Mihai Manole.
Previous Next

XS
SM
MD
LG