Linkuri accesibilitate

O campanie și rațiunile ei: „Avere la Vedere”


Petru Macovei (API): Atîta timp cît legea e proastă și nu obligă pe nimeni la nimic, este normal ca ea să nu fie respectată.


Doar o treime, se pare, din cei circa 4000 de demnitari s-au conformat legii care-i obligă să-şi prezinte până la sfârşitul lui ianuarie declaraţiile de avere. De ce doar atâţia şi ce riscă cei care care au uitat sau au sfidat cu bună ştiinţă prevederea legală? Vom căuta nişte răspunsuri împreună cu Petru Macovei, directorul Asociaţiei Presei Independente. API, ca organizaţie neguvernamentală, şi-a reluat campania „Avere la vedere”, prin care îşi propune să promoveze transparenţa modului în care persoanele ajunse în funcţii înalte reuşesc să-şi agonisească proprietăţi şi venituri.

Europa Liberă: Dle Macovei, deşi pentru unii ascultători cu rang de demnitar s-ar putea să nu fie chiar bună de vreme ce se vor pomeni ascultându-vă vorbind despre ei ca despre nişte restanţieri în ale declaraţiilor de avere... De altfel, cum au reacţionat, în general, până acum demnitarii atunci când i-aţi scos în văzul lumii ca persoane care nesocotesc Legea de la 2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii?

Petru Macovei
Petru Macovei:
Chiar nu cred să fie cineva foarte supărat pentru ce voi spune acum. Or, legea existentă în ţara noastră este o lege moartă încă şi, până la urmă, existenţa unei prevederi legale care îi obligă pe demnitari să-şi depună declaraţia de venituri şi proprietate aşa cum spuneam nu funcţionează pentru că nu există nişte sancţiuni foarte clare şi până la acest moment nu a existat nici un funcţionar, nici un demnitar din ţara noastră care să fi plătit cumva pentru faptul că nu şi-ar fi depus această declaraţie. Până la urmă discutăm la aproape de zece ani de la adoptarea acestei legi despre ceva existent pe hârtie şi inexistent în fapt.

Europa Liberă: Revenim şi la lege, şi la hârtie, dle Macovei. API, asociaţia pe care o coordonaţi nu desfăşoară pentru prima oară campania „Avere la Vedere” ... Faptul că, în acest an, până la această oră, doar cam o treime din dregătorii obligaţi să-şi prezinte declaraţiile despre venituri şi proprietăţi în termenul rezervat de lege şi-au prezentat este cumva un progres sau... cum să interpretăm această treime?

Petru Macovei:
Nu cred că este un progres. Este o dovadă a faptului că legea nu funcţionează, aşa cum vă spuneam. O treime din cei care trebuiau să facă acest lucru a depus declaraţia. Ceilalte două treimi n-au făcut-o conştienţi de faptul că oricum nu păţesc nimic.

Europa Liberă: Legea e de la – atenţie - 2002 şi pare să existe pentru mulţi doar de ochii lumii... De exemplu, ce rost mai are acest act de vreme ce nimeni se pare dintre cei vizaţi nu a avut de suferit pe motiv că ar fi ignorat-o?

Petru Macovei:
Tocmai asta încercăm, încercăm să tragem alarma pentru că legea există pe hârtie, aşa cum spuneam, nimeni nu ia în seamă această lege şi nu se întâmplă nimic. Din câte înţeleg, autorităţile actuale ale R. Moldova, guvernarea actuală îşi doreşte să modifice această lege. Să vedem ce se întâmplă pe viitor. N-am însă foarte multe speranţe pentru că demnitarii din R. Moldova s-au obişnuit atât de mult că sunt în afara controlului public pe care îl pot exercita cetăţăenii şi societatea civilă. Cu atât mai puţin, ei nu sunt obişnuiţi să adopte ei înşişi legi prin care ar putea fi penalizaţi pentru ceva.

Una peste alta, aşa cum aţi spun şi dv., doar o treime din demnitari au depus această declaraţie, doar mai puţin de zece demnitari care prin lege sunt obligaţi să-şi facă publică această declaraţie şi pe site-urile oficiale ale instituţiilor pe care le conduc, au pus această declaraţie pe site-uri. Rămâne de văzut ce se va întâmpla pe mai departe.

Oricum, conform legislaţiei, aşa cum este ea în R. Moldova, după momentul depunerii declaraţiilor mai trebuie să treacă 45 de zile până când instituţiile competente, acea Comisie Centrală de Control, care după mine este un instrument absolut ineficient, şi împreună cu Centrul Anticorupţie, ar trebui să verifice datele din aceste declaraţii cu bunurile şi proprietăţile deţinute în realitate, ulterior să existe un comunicat al acestei comisii de control, care ar trebui să prezinte publicului. Şi acest lucru iarăşi este o problemă, pentru că conform legii se vor prezenta doar nişte extrase, nu şi declaraţiile în întregime. Ceea ce vrem să facem noi prin campania „Avere la vedere”, este să stimulăm demnitarii să-şi prezinte declaraţiile în întregime şi să băgăm presiune pe autorităţi pentru ca legea să fie schimbată.

Europa Liberă: Dle. Macovei, Comisia Centrală de Control verifică declaraţiile primite şi uneori constată cazuri de greşeli, cu sau fără bună ştiinţă, pe care le expediază Centrului anticorupţie care ar trebui să ia măsurile necesare, cum bine spuneaţi.... Dar ce rost are să risipeşti atâta efort de vreme ce până şi cel care, eventual, minte de îngheaţă apele nu poate fi pedepsit până la urmă ?

Petru Macovei:
Nu are nici un rost, nu există, nu văd raţionamentul. Probabil că unicul raţionament pentru care autorităţile de zece ani mimează această declarare a veniturilor sunt, mă rog, rapoartele pe care le prezintă europenilor şi altor instituţii care sunt cu ochii pe R. Moldova. Atâta vreme cât nimeni nu este pedepsit... Și, iată, experienţa arată că nimeni nu a fost, decât unele persoane s-au ales cu mustrări. Zilele trecute, vice-directorul centrului anticorupţie spunea că cinci persoane, în anul 2010 au fost intentate cinci proceduri în cazul unor persoane care, oricum, nu s-au ales decât cu mustrări pentru că există o problemă în legislaţia ţarii noastre – pe de o parte este prevăzută pedeapsă pe cale administrativă, într-un act normativ s-ar părea că şi pedeapsă penală. Legile se bat cap în cap, iar Curtea Supremă de Justiţie de fiecare dată în situaţii de felul acesta adoptă decizii prin care persoanele care trebuie sunt achitate.

Europa Liberă: Dar poate, dle Macovei, restanţierii la reactualizarea de declaraţii au dreptate că ignoră legea pe care o consideră prost şi irelevant făcută?

Petru Macovei:
Atâta timp cât legea este proastă şi nu obligă pe nimeni la nimic, este normal ca ea să nu fie respectată.

Europa Liberă: Ignorarea respectivei legii nu înseamnă deloc că eşti pus la stâlpul infamiei – este un adevăr cu siguranţă remarcat de toată lumea ... Dar măcar o nişte neplăceri la serviciu, nişte probozeli din partea şefului sunt posibile ? De exemplu ministrul X ia un perdaf de la premierului Y?

Petru Macovei:
Doar asta se şi întâmplă. În plus, prin campanii de felul celeia pe care o desfăşurăm noi şi în acest an ca şi în ultimii trei ani, se pune ceva presiune publică, sper că de această dată, pentru că avem şi o mass-media în ţara noastră care a devenit mai incisivă. Mesajul nostru să fie preluat şi văd că este preluat de mai multe instituţii de presă, de mai multe televiziuni care încearcă să facă presiuni şi ele asupra acestor demnitari, lucrurile realmente să se schimbe.

În anul 2008, în primul an când am desfăşurat această campanie, chiar s-a reuşit modificarea legii. Pentru că eram în preajma unor alegeri parlamentare şi pentru că unii deputaţi îşi doreau să arate bine pe sticlă sau în ochii publicului în general, a existat o iniţiativă legislativă prin care demnitarii au fost obligaţi să-şi posteze declaraţiile de venituri şi proprietate şi pe site-uri, pentru că până atunci nu exista o astfel de obligaţie. Dar aceste declaraţii trebuie să fie postate pe site-uri după 30 de zile în care expiră termenul legal de depunere. Asta însemnând în data de trei martie.

Până la data de 3 martie, demnitarii care cad sub incidenţa acestei legi sunt obligaţi să-şi afişeze declaraţiile de venituri şi proprietate şi pe site-uri. Asta vom monitoriza în perioada următoare, vom da comunicate de presă săptămânale şi vom încerca să stimulăm acest proces, în speranţa că, cine ştie, poate anul acesta are loc şi modificarea legii prin care cei care nu-şi prezintă declaraţiile să fie realmente pedepsiţi.

Europa Liberă: Dacă aţi avea sarcină să rescrieţi acest act normativ, ce aţi schimba în primul rând? Pentru că eu, de exemplu, m-am uitat pe câteva declaraţii făcute publice, le-am comparat cu declaraţiile din anii trecuţi şi nu am înţeles mare lucru de acolo, din moment ce nu există un capitol unde s-ar arăta şui cheltuielile demnitarilor, sau alte lucruri?

Petru Macovei:
Există voci care spun că această lege ar trebui să fie abrogată în general şi adoptată o cu totul altă lege în care să fie stipulate foarte clar bunurile şi proprietăţile pe care trebuie să le declare demnitarii şi funcţionarii publici de rang înalt, să fie obligaţia de a fi declarate şi bunurilor deţinute în devălmăşie cu alţi membri ai familiei, să fie unificate aceste declaraţii, pentru că iată avem un tip de declaraţie pe care o prezintă până la data de 30-31 ianuarie demnitarii la Comisia Centrală de Control, un cu totul alt tip de declaraţie care este prezentat la CEC, în momentul în care aceste persoane candidează la o funcţie publică.

Pe de altă parte, să nu uităm că legea actuală, aşa proastă cum este ea, oricum prevede că demnitarii sunt obligaţi să prezinte asemenea declaraţii nu doar în momentul când au intrat în exerciţiul funcţiunii, dar şi când părăsesc, pleacă din acest funcţii. Aţi văzut vreodată vreo declaraţie a vreunui deputat din fostele legislaturi? Nu, pentru că aceste lucruri nu se întâmplă în ţara noastră.

Europa Liberă: Dle Macovei, dar am întâlnit şi cetăţeni mai puţin vigilenţi care s-au întrebat – de ce, adică, să numărăm banii omului, să ne ducem la el în curte să vedem câţi boi sau câte curci are gospodarul...

Petru Macovei:
Păi, campaniile pe care le desfăşurăm tocmai asta urmăresc - să existe cât mai puţini cetăţeni care îşi pun întrebări de felul acesta, pentru că aceşti demnitari până la urmă sunt salarizaţi din impozitele pe care le plătim noi cu toţii, iar legile de felul acesta ar trebui să elimine riscurile de corupţie în sistem. Atâta vreme cât legea, aşa cum spuneam, nu merge, riscurile de corupţie sunt foarte mari.

Europa Liberă: Dle Macovei, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG