Linkuri accesibilitate

Hosni Mubarak își anunță o proiectată retragere în septembrie


Mubarak vorbind marți seara la televiziunea de stat egipteană
Mubarak vorbind marți seara la televiziunea de stat egipteană

Obama i-a cerut lui Mubarak să asigure o tranziţie paşnică şi „ordonată”, care să înceapă „de îndată”.


Într-o cuvîntare către naţiune, preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a anunţat că nu va candida din nou după ce actualul mandat îi va expira către sfârşitul anului curent. Corespondenţii Europei Libere cred însă că anunţul nu-i va linişti prea mult pe cei peste un milion de egipteni care au demonstrat ieri cerându-i demisia. Mircea Ţicudean.

În apariţia lui de aseară la televiziune, preşedintele egiptean Hosni Mubarak a spus că nu va încerca să obţină un nou mandat, dar nu s-a arătat deloc ruşinat de performanţele sale politice de până acum.
„Hosni Mubarak este mândru de realizările sale” – a spus preşedintele, adăugând că nu va pleca în nici un caz din ţară. Liderul în vârstă de 82 de ani a învinuit opoziţia pentru ceea ce a numit „protestele paşnice” care ar fi degenerat în violenţe şi jafuri.

Discursul a fost difuzat după cele mai masive adunări de stradă ţinute până acum în Egipt, de la începerea în urmă cu peste o săptămână a protestelor împotriva corupţiei şi mizeriei economice. Televiziunea arabă Al Jazeera a relatat că demonstranţii care au urmărit pe un ecran discursul prezidenţial în piaţa Tahrir din Cairo au scandat îndelung: „Jos Mubarak”, cerându-i să plece de la putere acum, nu la sfârşitul anului.

Mubarak a reamintit populaţiei că a format un nou guvern pentru a le satisface revendicările şi a începe reformele, spunând că este datoria lui să rămână la conducere în perioada tranziţiei şi că nici nu avusese de gând să ceară un nou mandat, care ar fi fost al şaselea.

Discursul lui Mubarak, ţinut la ora 23.00 ora locală, a venit după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a sugerat printr-un emisar special să nu se gândească la realegere. După discurs, Obama s-a adresat reporterilor la Casa Albă, informându-i că a avut o convorbire telefonică cu Mubarak.

Obama a declarat că i-a spus lui Mubarak să asigure o tranziţie paşnică şi „ordonată”, care să înceapă „de îndată”.
Corespondenţii de presă spun că declaraţia lui Obama înseamnă retragerea sprijnului american pentru aliatul tradiţional din Orientul Mijlociu şi ar putea influenţa decisiv evenimentele de la Cairo.

Demonstranţii din piaţa Tahrir sunt convinşi că pentru Mubarak şi pentru ţara lor nu există cale de întoarcere. O protestatară pe nume Salma a spus că puterea a aşteptat în zadar ca oamenii să obosească şi să nu mai iasă în stradă, văzând că nu sunt luaţi în seamă, dar protestele au crescut de la o zi la alta. „Nu se poate să nu aibă nici un rezultat”, a spus Salma.

O evoluţie salutată cu mare bucurie de demonstranţi în timpul „marşului de un milion de oameni” a fost ieri simpatia arătată tot mai pe faţă protestatarilor de militarii trimişi să păzească străzile capitalei. Între timp, a continuat şi haosul de la aeroportul internaţional din Cairo, unde mii de străini încearcă, unii de mai multe zile, să plece spre ţările lor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG