Linkuri accesibilitate

IMM-urile dezavantajate de politica de creditare a băncilor


Deși asigură 60% din locurile de muncă, întreprinderile mici și mijlocii au acces numai la 30% din creditele acordate de bănci.

In Moldova, intreprinderile mici si mijlocii, adica firmele care nu au mai mult de cateva zeci de angajati, sunt cele mai numeroase si asigura pana la 60 la suta din locurile de munca. Cam tot atata reprezinta si cota lor din profitul cumulat al tuturor companiilor moldovenesti. Dar accesul la credite al IMM-urilor cum sunt numite este mult mai mic. Problema a fost dezbatuta astazi la o conferinta la institutul IDIS Viitorul.

Presedintele Patronatelor Vitei de Vie si Vinului, Feodosie Bors este proprietarul unei fabrici de vin de la Anenii Noi. El spune ca este de acord cu concluzia studiului lansat astazi, anume ca doar usurarea accesului la credite va debloca sectorul intreprinderilor mici si mijlocii afectat de criza financiara.

Feodosie Bors: Te duci la banca, te adresezi dupa credit si ei iti spun ca nu-ti oferim credit. De ce? Noi avem dreptul sa nu comentam. Ei nu comenteaza. Poate este vreo problema care poate fi inlaturata si sa pot merge sa ma creditez. Noi reprezentam sectorul vitivinicol, practic bancile au scos din portofoliul lor de creditare intreprinderile vitivinicole, pentru ca ele sunt in dificultati. Dar dificultatile nu le-am creat noi, prin administrarea proasta a intreprinderilor, dar ca urmare a criziei care a fost in Rusia.

Europa Libera: Care ar fi primul lucru, cel mai important, care ar trebui sa se faca?


Feodosie Bors: Cel mai important trebuie schimbat felul de a credita dobanzile, termenul de creditare, volumele...

Europa Libera: Statul ar trebui sa impuna bancilor niste reguli mai stricte?

Feodosie Bors: Statul ar trebui sa stabileasca niste reguli de joc pentru banci asa ca sa aiba de castigat economia reala.

Expertul asociat al institutului Viitorul, Igor Tornea explica in studiul sau ca bancile pur si simplu nu sunt stimulate sa mearga in jos pe scara creditarii, adica spre intreprinderile mici si mijlocii.

Igor Tornea: La moment bancile culeg inca ciresile cele mai bune din varful copacului, si evita deocamdata sa mearga in jos, deoarece profitabilitatea este buna si nu au stimulente sa mearga in jos. Asta ar insemna costuri mai mari, ar insemna sa schimbe tehnologiile. Nu este exclus ca va veni momentul cand ciresile din varful copacului se vor termina si bancile vor fi nevoite sa culeaga chiar ciresele de la poalele copacilor sau chiar de pe jos.

Am discutat si cu Viorica Cerbusca, sef de directie la Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, care spune ca tinerii antreprenori au mari dificultati chiar la primul pas in obtinerea unui credit – nu au ce lasa drept gaj.

Viorica Cerbusca: Sunt tineri, nu au o casa, nu au o masina, nu au resurse, nu au reusit sa-si procure un imobil pe care sa-l puna in gaj. De obicei 140-150 la suta din marimea creditului ar fi gajul, asigurarea.

Studiul lansat la Institutul viitorul arata ca principala sursa de finantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii sunt creditele bancare. Intreprinderi care asigura 61 la suta din profitul net total pe economie dar care au acces numai la 30 la suta din creditele acordate de banci.
Previous Next

XS
SM
MD
LG