Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria cu noi probleme în calea spre Schengen


„Ne aflăm din nou în situația penibilă când ne vor arăta cu degetul și vor spune că am împiedicat România pentru Schenghen”


Decizia grupului de lucru Schenghen privind amînarea rapoartelor tehnice pentru Bulgaria și România nu a reprezentat o surpriză pentru Sofia. Aici predomină aprecierea că amînarea se datorează scandalurilor de corupție dar este de preferat fața de adoptarea definitivă a unui raport negativ ce ar putea îndepărta aderarea cu 2 sau chiar mai mulți ani.

Purtatorul de cuvînt al Ministerului de externe consideră că Bulgaria va îndeplini toate criteriile pînă la finele lunii martie. Legat de securizarea frontierei cu Turcia premierul Boiko Borisov a declarat că vor trebui refăcute gardurile și instalațiile din perioada comunistă. Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov însă a spus că nu este nevoie de investiții suplimentare întrucît polițiștii dispun în aceasta zonă de tehnică modernă de urmărire și control.

Ministrul transporturilor Alexandar Țvetkov a declarat că aeroporturile și gările internaționale corespund criteriilor Schenghen. O singura exepție – gara la Kapitan Andreevo la frontiera cu Turcia. Aici lucrările de modernizare vor fi încheiate pe data de 9 februarie.

Iliana Iotova, deputat din grupul socialist în Parlamentul de la Strasbourg, a spus că amînarea rapoartelor reprezintă o grea lovitură pentru imaginea țării. „Ne aflăm din nou în situația penibilă când ne vor arăta cu degetul și vor spune că am împiedicat România pentru Schenghen”, a spus d-na Iotova. Decizia Bruxelles-ului este îngrijotătoare întrucât experții europeni au formulat pentru prima dată pretenții fața de participarea Bulgariei la sistemul informațional Schenghen.

După cum a declarat eurodeputatul bulgar, Franța și-a retras criticile fața de România dar le-a menținut pe cele la adresa Bulgariei.

Iata și două reacții din medii: news.bg – o nouă palmă pentru Schenghen; blitz – România a fost acceptată, Bulgaria va mai aștepta.
XS
SM
MD
LG