Linkuri accesibilitate

Ce ar trebui să dea de gîndit alegătorilor? (România liberă)


Tom Gallagher: Tratamentul la care e supus Băsescu va fi aplicat mâine oricui va îndrăzni să desfidă rețelele de putere având rădăcini în mafia comunistă.

Una dintre putinele realizari ale presedintelui Romaniei Traian Basescu, este numirea unor procurori curajosi si echidistanti. Acest lucru este insa perceput de diversele grupuri de putere din opozitie drept o amenintare directa, care au declansat un fel de asalt total asupra puterii, in special social-democratii – se arata intr-un comentariu semnat de Tom Gallagher in Romania libera. Nu numai acest articol se refera la suprareactia PSD fata de arestarea preventiva a unui lider local al sau, arestare in numele careia se vorbeste despre “executarea opozitiei” si despre “tirania regimului Basescu” – l-am citat pe Dan Cristian Turturica, editorialistul cotidianului. Revenind la Tom Gallgher: articolul lui scoate la iveala ce anume din acest caz impinge opozitia sa il considere un precedent periculos. PSD, liberalii si conservatorii, care tocmai se pregatesc sa oficializeze o larga alianta, vad in Traian Basescu un tradator al “structurilor si familiilor politice din randurile carora provine la randul sau”. Or asa ceva nu se iarta. Tom Gallagher reaminteste in final ca tratamentul aplicat astazi lui Basescu va fi aplicat maine oricui va indrazni sa desfida retelele de putere avand radacini in mafia comunista dinainte de 1989. Ceva ce ar trebui sa dea de gandit alegatorilor – se mai arata in Romania libera.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei se ocupa de eforturile guvernantilor de a obtine, la limita, aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in pofida opozitiei unor tari precum Franta si Germania. Dan Bucura, autorul acestui comentariu, considera suita de luari de pozitii ale oficialilor romani drept “caciuleala” in fata lumii bune a Europei, cu efect penibil. Motivele invocate de Franta ar fi “baliverne”. Nu securitatea bazei de date Schengen intra in discutie, ci interese economice ale Frantei. Legat de modul in care Franta isi slujeste aceste interese, editorialistul isi gaseste un argument in recenta semnare a acordului dintre Paris si Moscova, pentru livrarea a patru nave de razboi Mistral. Cat priveste problema Schengen a Romaniei, jurnalistul recomanda mai degraba munca lobby-stilor, in locul declaratiilor politice fierbinti, facute la Bucuresti sau la Parlamentul european.
XS
SM
MD
LG