Linkuri accesibilitate

O apropiată interdicție de export a grâului?


Ministerul Agriculturii susține că, în caz contrar, o iminentă epuizare a stocurilor de grâu va duce la scumpirea pâinii.


Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare vrea să propună miercuri guvernului să interzică exportul de grâu până cel puţin la o nouă recoltă. Decizia ar urma, aşa cum crede ministerul, să preîntâmpine o scumpire a pâinii pe care o consideră iminentă dacă stocurile de grâu existente vor fi epuizate şi va trebui să importăm grâu mai scump pentru brutării. Criticii intenţiei spun însă că o astfel de decizie administrativă nici n-ar garanta că pâinea nu se va scumpi, dar ar lovi în schimb în producători şi exportatori.


Anul trecut guvernul a renunţat la restricţionarea exporturilor de grâu practicată cu regularitate de guvernarea precedentă şi a promis în schimb să dea cu împrumut brutăriilor grâu din rezerva de stat în situaţii ieşite din comun.

Acum însă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, e adevărat, după un schimb de păreri cu asociaţii ale producătorilor şi exportatorilor, se declară hotărît să propună reintroducerea interdicţiei. Şi asta pentru că recolta de cereale este mult sub cota de anul trecut, iar Ucraina şi Rusia au şi recurs la restricţionarea exporturilor.

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov: „Dar ruşii ce au făcut? Nu tot au restricţionat exporturile. Da ucrainenii? Desigur nu este cea mai bună soluţie, este soluţia pe care nu o agreăm. Dar când securitatea statului e în pericol, trebuie să luăm măsuri. Acuma pe piaţa internaţională s-a creat un deficit enorm şi dacă nu se iau măsuri, curăţim ţara de grâu.”

Argumentele ministrului se bazează pe următoarele cifre – în condiţiile unor recolte similare, anul trecut au fost înregistrate exporturi de 60 de mii de tone, iar în acest an au fost vîndute în exterior 140 de mii de tone de grâu. Cam tot atâtea tone ar mai fi în stocuri, spune ministrul Bumacov. Dacă autorităţile vor permite epuizarea acestora, în scurt timp brutăriile vor fi nevoite să cumpere ulterior grîu de import mult mai scump, ceea va conduce în mod inevitabil la scumpirea pâinii.

Agenţii economici care vor fi împidicaţi să scoată grîul din ţară tocmai cînd preţurile pe piaţa externă au devenit convenabile, spun că stocurile în realitate ar fi mult mai mari mari şi Ministerul Agriculturii ar bate alarma fără temei.

Iată ce spune vicepreşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari: „Mi se pare că această măsură este ultima când nu există alte soluţii cât de cât rezonabile. Exportatorii spun că aceste stocuri sunt mai mari. Este necesar să analizam rezervele şi doar după această analiză minuţioasă, putem reveni la această decizie.”

Exportatorii spun că intervenţia administrativă este improprie unui guvern care se declară adept al economiei de piaţă. Iată ce le reproşează guvernanţilor unul dintre exportatori, Vladimir Bolea: „În cele din urmă, este o măsură administrativă comunistă, care nu se încadrează în politica liberală pe care guvernul spune că o îmbrăţişează. Cu aceleaşi probleme se confruntă şi Germania, şi alte state. Dar nu le vine în gând să decidă restricţii. Dacă situaţia este cu adevărat alarmantă, ceea ce nu este adevărat, guvernul n-are decât să ia un credit, să procure grîu şi să-şi facă rezerva necesară pentru brutării. Sau la importul de făină de scos TVA-ul. Ş-atunci va veni pe piaţă făină ieftină din Ucraina, Kazahstan ş.a. ”

Cei care vor avea cel mai mult de suferit din cauza posibilei intervenţii protecţioniste ar fi producătorii. Ei se declară nemulţumiţi că după ce au reuşit să obţină un preţ de apropate 3 lei per kg, urmare a reducerii cererii aceluaşi kg. de grâu va costa maxim 2 lei. Unde mai pui că se vor găsi mereu oameni de afaceri care vor cumpăra aceste stocuri la un preţ redus ca să le scoată în piaţă atunci când le va fi convenabil.

În replică Ministrul Agriculturii spune că punînd în balanţă riscul real de a se scoate tot grîul din ţară într-un moment ispititor pentru exportatori, şi interesele fireşti ale producătorilor şi exportatorilor de cereale de a obţine profituri maxime, el se vede silit să ia partea cetăţenilor, pe care statul are obligaţia să îi asigure cu pîine la preţuri accesibile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG