Linkuri accesibilitate

Statele Unite îi cer președintelui Mubarak să răspundă cererilor populației


Președintele Hosni Mubarak și Omar Suleiman numit acum vicepreședinte
Președintele Hosni Mubarak și Omar Suleiman numit acum vicepreședinte

Experții cred că armata și-ar dori ca Mubarak să plece de la putere, dar pe cale pașnică.


Statele Unite isi intensifica presiunile asupra regimului presedintelui Egiptului, Hosni Mubarak, in timp ce in Egipt manifestatiile de protest continua. De la Washington, corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela – cu detalii
.

Statele Unite ii cer lui Hosni Mubarak sa dea curs solicitatilor populatiei, care cere democratie in Egipt. Dar deocamdata, regimul egiptean nu da semne ca s-ar conforma. Diplomatul egiptean, Mohamed ElBaradei, care pretinde ca ar avea mandat din partea gruparilor de opozitie sa negocieze cu armata, in vederea unei schimbari de regim a cerut Washingtonului sa nu-l mai sprijine pe dictator. Pina acum circa 100 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile din Egipt.

Nici presedintele Obama, nici secretarul de stat, Hillary Clinton si nici lideri europeni nu i-au cerut direct lui Mubarak sa renunte la putere. Se stie ca liderul egiptean si-a condus tara – statul arab cu cea mai mare populatie—catre aliante cu Occidentul, la inceput impotriva Uniunii Sovietice si mai recent in confruntarea cu miscari musulmane radicale.

Dar acum multi cred ca zilele lui Mubarak la conducerea Egiptului sint numarate – cel putin asa a declarat sub beneficiul anonimatului, un consilier al presedintelui Obama, pentru New York Times. In Egipt, presedintele Mubarak – care provine din rindurile armatei – s-a intilnit cu comandantii sai militari. Asa cum s-a intimplat in multe tari, confruntate cu miscari de masa, in cele din urma, rezultatul depinde de pozitia pe care se situeaza armata si serviciile de securitate. Ministrul egiptean al apararii s-a intretinut telefonic cu omologul sau American, Robert Gates.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama a discutat despre situatia din Egipt cu lideri din Marea Britanie, Israel, Turcia si Arabia Saudita. Presedintele a reiterat apelul sau impotriva violentei si a cerut partilor sa dea dovada de retinere. El si-a exprimat sprijinul pentru dreptul de a demonstra, dreptul la asociere, si dreptul de exprima opinii. Obama si-a exprimat sprijinul si pentru o tranzitie pasnica catre un guvern care sa raspunda adecvat aspiratiilor poporului egiptean.

Dar pentru ca aceste deziderate sa se implineasca este necesar ca regimul lui Hosni Mubarak si acolitii sai militari sa fie inlocuit. Expertii cred ca armata si-ar dori ca Mubarak sa plece de la putere, dar pe cale pasnica, nu in maniera brutala in care Ben Ali a fost inlaturat in Tunisia.
XS
SM
MD
LG