Linkuri accesibilitate

Haosul termoenergetic


În interiorul haosului soluţiile sînt imposibile. E ca şi cum ai vrea să structurezi sau să ordonezi haosul.


Mă uitam zilele astea la nişte emisiuni în care se vorbea aprig despre scumpirea gazelor naturale, despre Termocom şi gigacaloria lui vitală, despre CET-uri, despre facturile apocaliptice, despre disperarea unor consumatori, despre ţevile uzate şi despre formarea preţului metrului cub de gaze.

Toate aceste emisiuni recente erau, de fapt, despre haosul termoenergetic care a înghiţit Moldova încă în zorii tranziţiei nemiloase. Experţii şi edilii invitaţi, dar şi unii telespectatori care interveneau, căutau soluţii, deşi era la mintea cocoşului că în interiorul haosului soluţiile sînt imposibile. E ca şi cum ai vrea să structurezi sau să ordonezi haosul.

Iată, bunăoară, un expert zicea că înainte vreme pierderile din reţea ale unui furnizor erau plătite de stat, pe cînd astăzi ele sînt incluse în tarif. Prin urmare, dacă statul ar plăti şi acum pierderile, şi facturile nu ar mai fi foarte înspăimîntătoare. Ideal ar fi fost, fireşte, ca aceste pierderi în reţea să nu existe, dar se vede că asta ţine de domeniul imposibilului.

Se vorbea şi despre faptul că blocurile de locuinţe din Chişinău, îndeosebi acelea sovietice, nu păstrează căldura. Unele scări nu au chiar geamuri şi uşi. E limpede că în atare condiţii se consumă mai multe gigacalorii şi mai mulţi kilowaţi. Nu e simplu însă să termoizolezi clădirile în fieful haosului, iar uneori nici termoizolarea perfectă nu te salvează. De pildă, un prieten de-al meu e obligat să deschidă geamurile scării pe vreme geroasă doar pentru că vecinii impertinenţi fumează mereu pe scară. De aceea, se ceartă mereu cu aceştia, iar termoizolarea nu mai funcţionează.

Se vorbea despre faptul că cetăţenii nu prea vor să-şi administreze propriile lor blocuri de locuinţe, cu toate că nici organizaţiile de felul Infocom-ului nu le inspiră încredere. Iar o cetăţeană revoltată regreta absenţa transparenţei în aceste organizaţii. Păi, cum să fie transparenţă, dacă tu însuţi nu vrei să monitorizezi cheltuirea banilor pe care îi plăteşti?

Şi de-a dreptul insolubilă pare problema monopolului. Da, au apărut nişte blocuri care au centrale autonome. Dar mulţi vor avea de-a face cu Termocom tot restul vieţii. Dramatică e şi situaţia celor care nu mai pot să-şi instaleze centrale în apartamente, pentru că vecinii din blocurile lor vechi le-au luat-o înainte. Iar să-ţi imaginezi că şi altcineva, nu numai Gazprom, îţi furnizează gaze naturale pare o aberaţie.

Aşa că ne lăsăm în voia haosului termoenergetic. Zice-se că şi haosul uneori oboseşte şi se termină.
XS
SM
MD
LG