Linkuri accesibilitate

30.01 - Chișinău: Apel la sancționarea Alianței „Braghiș” în campanie electorală


„Practic, întreg sistemul Executivului şi structurile executive din judeţe sunt subordonate activităţii de pregătire a alegerilor echipei primului ministru”.


30 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Apel la sancționarea Alianței „Braghiș” în campanie electorală.

Dan Ionescu: Prezenţa Alianţei „Braghiş” în campania electorală este urmărită cu atenţie critică de către concurenţii acesteiea, indiferent de culoarea lor politică. Relatează Alexandru Eftodi
.

Liderii Partidului Democrat, Partidului Comuniştilor şi Partidului Renaşterii şi Concilierii – Dumitru Diacov, Vladimir Voronin şi Mircea Snegur, au adresat un demers Comisiei Electorale Centrale, în care solicită sancţionarea Alianţei „Braghiş”, acuzată că utilizează pârghii administrative în scopuri electorale.

Pe listele Alianţei „Braghiş”, în afară de primul ministru, candidează vicepremierii Valeriu Cosarciuc şi Lidia Guţu, directorul Cancelariei de stat, Ion Untu, ministrul adjunct al Agriculturii şi Alimentaţiei, Vasile Bumacov şi alţii. Nici unul dintre ei nu şi-a suspendat activităţile la Guvern pe perioada campaniei electorale, întru cât legea nu-i obligă să o facă. Ministrul de Interne, cel al Educaţiei şi Ştiinţei şi cel al Transporturilor şi Comunicaţiilor, candidaţi pe listele comuniştilor, au renunţat însă la funcţii pe perioada alegerilor.

Dumitru Diacov, Vladimir Voronin şi Mircea Snegur acuză miniştrii şi alţi demnitari de stat din echipa primului ministru de faptul, că efectuează presiuni asupra funcţionarilor, care susţin alte formaţiuni politice şi „îi forţează să facă agitaţie electorală pentru Alianţa „Braghiş”.

Semnatarii demersului afirmă că „practic, întreg sistemul Executivului şi structurile executive din judeţe sunt subordonate activităţii de pregătire a alegerilor echipei primului ministru”. Această sesizare urmează să fie examinată în şedinţa următoare a Comisiei Electorale Centrale, programată pentru mîine.

La rândul său, staff-ul electoral al Alianţei „Braghiş” a emis un comunicat de presă, în care îi învinuieşte pe Diacov, Voronin şi Snegur de „falsificarea realităţii în scopul discreditării unui concurent, care se bucură de popularitate în rândurile alegătorilor”. În comunicat se afirmă, că Dumitru Diacov şi Mircea Snegur „au dat frăţeşte mîna cu liderul comunist Vladimir Voronin, fără a conştientiza pericolul revenirii masive a comuniştilor în Parlament”.

Să menţionăm în acest context, că primul ministru Dumitru Braghiş a solicitat sprijinul Confederaţiei sindicatelor din Republica Moldova în campania electorală. După o întrevedere avută ieri seara cu primul ministru, preşeşedintele Confederaţiei sindicatelor, Ion Godonoga, ne-a declarat astăzi, că majoritatea membrilor acesteiea vor susţine Alianţa „Braghiş”, deoarece pe listele ei candidează preşedintele Sindicatului din Învăţământ, Dumitru Ivanov, şi un şef de departament al Confederaţiei, Andrei Cibotaru. Godonoga a precizart, că aceasta nu este o decizie oficială a Confederaţiei sindicatelor.

Rămânând la tematica electorală, vom menţiona că preşedintele Curţii Constituţionale, Pavel Barbălat, care candidează în parlamentare pe listele Alianţei juriştilor şi economiştilor, nu intenţionează să-şi suspendeze activitatea la Curte. Pavel Barbălat, care a candidat în decembrie trecut la funcţia de şef al statului, a anunţat astăzi, la o conferinţă de presă, că a decis să participe la alegerile parlamentare, deoarece s-a convins, că în Legislativ lipsesc jurişti profesionişti. El a criticat Parlamentul dizolvat pentru faptul, că acesta a adoptat o mulţime de legi imperfecte. Totodată, Barbălat s-a arătat convins de faptul, că în viitorul Parlament se va reveni la modificarea Constituţiei, în sensul reintroducerii sistemului semiprezidenţial de guvernare, sau instituirii celui prezidenţial.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentu Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG