Linkuri accesibilitate

Stela Mocan: Un astfel de portal ar asigura transparența datelor de care dispune guvernul și eficiența utilizării banului public.


Ce medicamente se găsesc în farmacii, care sunt actele necesare pentru a porni o afacere sau cum să-ţi depui declaraţia pe venit fără să faci coadă la ghişeu – un proiect ambiţios al guvernului sprijinit de Uniunea Europeană îşi propune să adune asemenea informaţii de interes public pe un site în internet. Modelul numit guvernarea electronică funcţionează deja în multe ţări şi are avantajul de a reduce cheituielile şi birocraţia.

Un site care să adune informaţia de interes public, spune directoarea Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, ar scuti oamenii de irosirea timpului în căutarea informaţiei necesare:

Stela Mocan: „Datele guvernamentale cu acces public sunt datele pentru care cetăţeanul oricum plăteşte din taxe. Imaginaţi-vă că eliminăm hârtia, imaginaţi-vă că nu trebuie să accesaţi fiecare minister, fiecare agenţie publică pagina web pentru a obţine anumite date primare, anumiţi indicatori. Dar aveţi un singur portal – date.gov.md şi accesând acest portal puteţi obţine toate datele de care dispun autorităţile statului la moment. Noi nu vorbim doar de transparenţă dar şi de costuri, de eficienţa utilizării banului public”.

Guvernarea electronică funcţionează cu succes în ţări ca Estonia, Statele Unite sau Austria, unde a fost creat un sistem de achiziţii publice on-line, votul electronic sau plata taxelor pe internet.

Pentru ca informaţia oferită on-line să fie cât mai utilă, autorităţile au apelat la ajutorul mai multor ONG-uri, care îşi vor asuma rolul de portavoce a cetăţenilor. Ce informaţie trebuie să fie mai uşor accesibilă oamenilor? Este întrebarea pe care am adresat-o lui Igor Grosu, membru Amnesty International.

Igor Grosu
Igor Grosu: „Bussinesmanul, de exemplu, care vrea să înceapă o afacere într-o anumită regiune. În primul rând trebuie să ştie dacă sunt potenţiali consumatori ai bunurilor, ai serviciilor sale - pe vârste, pe interese. Să ştie că există o infrastructură dacă el vrea să pornească o afacere care presupune tot felul de conectări la apă, drum bun. Este informaţie de interes public care poate fi plasată”.

Dar ce părere au cei pentru care se vor face publice aceste informaţii?

„Foarte bine, pentru că azi cel mai scump e timpul. Sunt rânduri, e birocraţie. Te trimit de la un birou la altul. Dacă ar fi toate pe un site ai găsit ce îţi trebuie şi ai încheiat toate problemele şi scapi şi de unele cheltuieli”

„În primul rând ar trebui să pună unele modele de cereri să vină omul cu ele de acasă gata completate ca să nu mai vină şi să facă rândurile care se fac şi chiar ne-ar simplifica cu mult necesităţile şi cerinţele faţă de unele organe. Mai ales că birocraţia şi cumătrismul e acum în floare”

„Ce informaţie v-ar interesa? De la programarea la medic care s-a început dar funcţionează foarte greu, de la costul medicamentelor şi al investigaţiilor medicale, şi care instituţii le fac, până la traseul şi transportului public”.

După ratingul mondial, Republica Moldova se plasează pe locul patru după viteza şi preţul internetului, această resursă spun experţii ar trebui folosită în interesul cetăţeanului.

În Estonia, de exemplu, când s-a lansat procesul de e-guvernare, statul a negociat ca fiecare şcoală să aibă acces la internet, ceea ce a dus la rezultate palpabile.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG