Linkuri accesibilitate

Moldova este o surpriză plăcută


Expertul Pavol Demeš
Expertul Pavol Demeš

Pavol Demeš: „Promisiunea aderării pluteşte în aer, dacă ţara progresează”.


O ţară mică, săracă, înapoiată şi neglijată, dar devenită pe neaşteptate „o surpriză plăcută” pentru oficiali de la Bruxelles şi lideri europeni. O ţară instabilă cu o criză politică prelungită şi fără soluţie încă, dar cu cea mai bună imagine dintre toate vecinele de la est ale Uniunii Europene. Este descrierea făcută Moldovei de astăzi de un reprezentant proeminent al societăţii civile din Slovacia, Pavol Demeš, într-un interviu acordat Europei Libere, joi, în marginea unei conferinţe la Praga.

Pavol Demeš: „Moldova este o surpriză plăcută pentru că, fiind o ţară puţin cunoscută şi înapoiată economic s-a remarcat subit prin viteza cu care a început să se mişte înainte. Modernizarea vieţii politice, aspiraţiile pro-europene ale oamenilor şi dorinţa de a se integra în spaţiul european au dat naştere unui puternic sentiment de simpatie”.

Pavol Demeš, care a vizitat Moldova de mai multe ori, a condus în ultimul deceniu operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale Fondului German Marshall - o organizaţie americană care promovează cooperarea între Statele Unite şi Europa. La conferinţa de la Praga organizată de revista Transition Online pe tema schimbărilor democratice din noile ţări membre ale Uniunii Europene, Pavol Demeš a vorbit despre Moldova ca despre singura ţară dintre membrele Parteneriatului Estic a cărei conducere nu manifestă astăzi tendinţe autoritare, având o vădită orientare pro-europeană. Tema a fost continuată în interviul cu Europa Liberă.

Pavol Demeš: „Moldova şi conducerea ei fac desigur cea ce trebuie să facă şi ceea ce le place europenilor să audă, anume că reformele în desfăşurare trebuie şi sunt făcute nu pentru că-i sunt impuse de Uniunea Europeană, ci pentru că Moldova vrea să fie o ţară prosperă şi eficientă. Sunt lucruri de bun simţ benefice pentru orice societate, fie că este vorba de aderare sau nu”.

În interviul cu Europa Liberă, expertul slovac a sugerat că imaginea bună a Moldovei se datorează contrastului cu celelalte şase foste republici sovietice incluse în Parteneriatul Estic – proiectul Uniunii Europene menit să întărească democraţia şi să promoveze reformele la graniţa estică. Pe fundalul celorlalţi, din Azerbaijian până în Belarus, Moldova este văzută ca un caz promiţător:

Pavol Demeš: „Tuturor le place succesul şi Uniunii Europene la fel. Dar nu cred că Moldova şi liderii ei trebuie să se bizuiască prea mult pe conjunctura favorabilă, crezând că lucrurile vor merge de la sine. Ar fi o greşeală să se creadă că oficialii de la Bruxelles se duc la culcare seara şi se trezesc dimineaţa cu gândul la aderarea Moldovei”.

Pavol Demeš crede că epoca extinderii Uniunii Europene în salturi mari, cu admiterea noilor membri în grup, s-a încheiat. Ţările Balcanilor de Vest cărora li s-a promis aderarea vor fi primite pe rând, când vor fi pregătite.

Pavol Demeš:
„Moldovei nu i s-a promis aderarea la Uniunea Europeană, cum nu i s-a promis nimănui în Parteneriatul Estic. Clasa politică şi oamenii din aceste ţări trebuie să aibă în vedere acest lucru”.

Cu toate acestea autorităţile de la Chişinău au sugerat că ar putea depune cerere de aderare anul acesta când preşedinţia Uniunii Europene este exercitată pe rând de două noi membre, Ungaria în prima jumătate a anului, urmată în partea a doua de Polonia.

Pavol Demeš spune că Moldova se află la ani depărtare de îndeplinirea criteriilor care să o califice pentru aderare, dar nu este lipsită de şanse: „Promisiunea aderării pluteşte în aer, dacă ţara progresează. Nu a fost formulată încă, dar este un obiectiv tangibil pentru Moldova în viitorul previzibil. Nu depinde doar de ea, depinde şi de realităţile din Uniunea Europeană. Dar Moldova se află pe linia cea bună către modernizare şi europenizare în acelaşi timp”.

Un prim test este îndeplinirea planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor. Pavol Demeš crede că, în momentul în care Moldova va fi gata şi va dovedi că a încheiat pregătirile tehnice, ţările Uniunii Europene vor avea voinţa politică să ridice regimul de vize fără întârziere sau discriminare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG