Linkuri accesibilitate

În așteptarea raportului Coelho privind dosarul Schengen


PE nu dispune deocamdată de date complete privind stadiul acquis-ului Schengen în cazul României și Bulgariei

Dupa un refuz argumentat de Consiliu prin confidentialitatea datelor, refuz care a declansat zile intregi de tensiune intre Parlament si Consiliul UE, marți, membrii Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, au primit documentele de evaluare privind stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria.

Insa dupa consultarea documentelor a reiesit faptul ca dosarul nu este complet ceea ce face ca Parlamentul European sa se gaseasca in aceeasi situatie ca si pana in prezent, fiind in imposibilitatea de a se pronunta asupra deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

In Parlamentul European parereile sunt impartite: cei mai multi europarlamentari sunt de parere ca daca tehnic Romania este pregatita ea ar trebui sa se alature imediat tarilor Schengen. Insa problema coruptiei ar trebui reglata cat mai curand, este de parere vicepresedintele grupului socialist din PE, europarlamentarul austriac Hannes Swoboda.

Pe de alta parte, crede insa baroneasca Sarah Ludford, europarlamentar ALDE, simplul fapt ca toata aparatura de supraveghere a granitelor se afla pe pozitii nu poate suplini faptul ca anumiti politisti sau judecatori sunt corupti.”Lasam pe mainile acestor oameni bazele de date ale cetatenilor UE”, comenteaza ingrijorata baroneasa.

In ce il priveste pe Carlos Coehlo, europarlamentarul popular care va intocmi raportul cu privire la dosarul Schengen, el declara: „Nu cred ca ar fi corect pentru Romania sa fie prizoniera Bulgariei. Daca Bulgaria va mai avea nevoie de timp, atunci ar trebui sa luam in considerare posibilitatea de a accepta Romania acum. Insa in acest caz, Romania ar trebui sa securizeze granita cu Bulgaria.”

Parlamentul European are dreptul să aprobe sau să refuze noi aderări la zona Schengen. Înainte de asta insa, Comisia pentru Libertăți civile trebuie sa isi exprime opinia cu privire la rapoartele de evaluare finale și la recomandările făcute de Consiliu, ca și la informațiile privind situația implementării acestor recomandări. In privinta Romaniei si Bulgariei deputații europeni au criticat intr-o audiere organizata marti refuzul "rușinos" și "inacceptabil" al Consiliului de a acorda accesul la aceste documente tuturor membrilor PE, considerând că acordul comisiei parlamentare trebuie dat în deplină cunoștință a faptelor.

Sa mai spunem ca discutarea proiectului de raport al lui Carlos Coelho este prevăzută pentru 3 februarie, în vederea adoptării acestuia la reuniunea extraordinară a Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne din 14 februarie, de la Strasbourg.
XS
SM
MD
LG