Linkuri accesibilitate

Un președinte al Rusiei promițător la Forumul Economic de la Davos


Președintele Dmitri Medvedev
Președintele Dmitri Medvedev

Mihail Hodorkovski: „preşedintele Medvedev este un pragmatic în politică, cu viziuni compatibile cu democraţia.”


Lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos au fost deschise de preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev care a încercat să câştige încrederea potenţialilor investitori străini, respectiv să restabilească încrederea lumii de afaceri, după atentatul terorist de luni, de la aeroportul Domodedovo. Iar eforturile preşedintelui au primit un sprijin neaşteptat din spatele gratiilor. Ileana Giurchescu are mai multe detalii:


Este vorba de fostul proprietar al concernului Yukos, Mihail Hodorkovski, care a dat un interviu din inchisoare unor publicaţii internaţionale, cu prilejul Forumului de la Davos.
„Pentru mine, preşedintele Medvedev este mai uşor de înţeles, este un pragmatic în politică, cu viziuni compatibile cu democraţia. Îi înţeleg situaţia şi de aceea aproape că nu îl critic. Dar trebuie să-şi ţină promisiunile” – declară între altele Hodorkovski, citat de Internaţional Herald Tribune.

Iar la Davos, Medvedev a făcut direct sau indirect, multe promisiuni. În primul rând că va încerca nu numai să combată terorismul dar şi să se uite la rădăcinile sociale ale fenomenului: „dacă nu putem influenţa ideologia care stă la baza actelor de terorism, trebuie să ne ocupăm de rădăcinile sociale şi economice; sărăcie, şomaj, absenţa unei educaţii sau a unei familii”.

Tema generală a Forumului de la Davos este „Valori comune într-o nouă realitate”, motiv pentru care în discursul ţinut la Davos, Medvedev s-a referit mult la internet şi dezvoltarea reţelelor sociale, la libertatea de expresie şi importanţa acestei libertăţi pentru dezvoltarea economiei. Medvedev a vorbit de importanţa interconectivităţii pentru dezvoltarea economiei globale şi a avertizat că să orice încercare de cenzură, cum ar fi de a bloca accesul la internet, nu este de cât o piedică în calea acestei dezvoltări.

Medvedev a recunoscut, de asemenea, că Rusia mai are multe de făcut în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei pentru a crea un mediu propice investiţiilor străine. Dar a atras atenţia că Rusia nu are nevoie de „lecţii”.

Din cauza atacului terorist de luni, Medvedev şi-a scurtat şederea la Davos şi s-a întors la Moscova imediat după ce şi-a ţinut discursul.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG