Linkuri accesibilitate

Consulul RM la Moscova Veaceslav Vâlcu: Famililor decedaţilor li se va acorda un ajutor material de 3 milioane de ruble, grav-răniţilor 1,5 milioane si răniţilor – 1 milion.


Familia lui Vitalie Tcaciuc, unul din cei doi moldoveni răniţi luni în atacul terorist de la aeroportul din Moscova, spune că taximetristul moldovean în vârstă de 31 de ani rămâne în stare gravă la spital, cu şanse incerte de a supravieţui. Viaţa celui de-al doilea moldovean rănit la Domodedovo, Alexei Castraveţ nu se află în pericol.

Victima exploziei de la aeroportul Domodedovo, Alexei Castraveţ, în vârstă de 41 de ani nu este intr-o stare gravă. Rudele acestuia spun că este rănit la picior şi la o mână. Cealălalt rănit moldovean, Vitalie Tcaciuc este intr-o stare mult mai grava dupa ce a suportat mai multe operaţii. Asta am aflat de la verişoara sa, Ludmila Tcaciuc.

Ludmila Tcaciuc: „El lucra la stăpinul unei firme de taxi. Transporta la comandă calatorii din aeroportul Domodedovo.”

Europa Liberă: Ce făcea el atunci cand a avut loc explozia?

Ludmila Tcaciuc:
„Probabil ca exact în timpul exploziei el întâlnea pe cineva dintre pasageri, pentru ca în apropiere era statia pentru taximetrişti, chiar în aeroport. El este rănit in piciorul drept, umărul stâng şi cutia toracica. Am incercat să-i telefonam, dar el este in sectia de terapie intensivă. I-au facut operaţie şi probabil nu doar una.”

Europa Liberă: Medicii ce spun? Cand va putea ieşi Vitalie din spital?

Ludmila Tcaciuc:
„Stare gravă. Ei spun ca viata lui ramane a fi in pericol. Acum, după operatie, parca e putin mai bine, dar oricum starea sanatatii lui este gravă.”

Europa Liberă: Dar va primi bani de la guvernul rus?

Ludmila Tcaciuc:
„Totul este achitat din contul Ministerului Sanatatii. Acolo sunt voluntari care donează sânge. Vitalie a pierdut mult sânge. Rudelor li s-a oferit gratuit camera de hotel si mancare fara plata. Sotiei lui i-au promis ca îi vor plăti si pentru drum, adica toate cheltuielile le suporta Rusia.”

Consulul Republicii Moldova la Moscova, Veaceslav Vâlcu, ne-a explicat modalitatea prin care vor ajunge banii la toţi pacienții, indiferent de ţara lor de origine.

Veaceslav Vâlcu: Famililor decedaţilor li se vor acorda un ajutor material in suma de 3 milioane de ruble, grav-răniţilor 1,5 milioane si răniţilor – 1 milion.

Europa Liberă: În cazul moldovenilor, ei în care categorie se includ?

Veaceslav Vâlcu:
„Unul este grav rănit si altul rănit. Unul are 1 milion şi jumătate, celălalt, Castraveţ, 1 milion. Nu-l are, o să-l primească. Noi credem in declaratii pentru că au fost spuse de la tribuna cea mai inaltă. A spus-o Putin, a spus-o Medvedev.”

Europa Liberă: Se ştie exact care este modalitatea de transfer a banilor? Cum vor ajunge banii la victime?

Veaceslav Vâlcu:
„Procedura nu a fost anunţată. O adresare va fi facută. Eu am experienţa din 2004, cand a fost explozia de la metrou. Atunci era creat un grup de lucru la primărie şi acolo se prezentau acei care au pătimit şi ei primeau compensatia asta.”

Europa Liberă: Acum ei cand stau in spital ei nu achita pentru nimic, medicamente?

Veaceslav Vâlcu:
Absolut nimic, totul e gratis.

Veaceslav Vâlcu a mai spus că sunt implicate toate ministerele responsabile. 35 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au murit iar peste o sută au fost rănite în timpul atentatului terorist de luni.
XS
SM
MD
LG