Linkuri accesibilitate

Scandalul recalculării pensiilor militarilor


Prăpastia dintre discursul prezidențial și prestația guvernului (Andreea Pora în 22).


Guvernul condus de Emil Boc reprezinta cel mai mare ghinion pentru reforma unor sectoare importante din Romania si, simultan, pentru presedintele Traian Basescu. Aceasta este concluzia comentariului semnat de Andreea Pora in saptamanalul 22. „Putine au fost masurile Cabinetului, corecte la nivel de principiu, cum tot repeta Traian Basescu, dar care sa nu fi fost sabotate de acte normative aiurea sau de incompetenta organizatorica a ministerelor” – scrie autoarea. Prapastia tot mai larga dintre discursul prezidential si prestatia guvernului ii consuma fortat sefului statului ultimele rezerve de credibilitate. Articolul se opreste, desigur, la scandalul recalcularii pensiilor militarilor. Faptul ca intr-adevar, 80% dintre pensiile fostilor militari cresc prin aceasta recalculare, si doar 20% scad – nu reuseste sa-si faca loc prin vacarmul starnit de televiziunile anti-Basescu.

In Romania libera, Cristian Ghinea pune punctul pe „i”: este vorba de pensii luate ca procent din ultimul salariu, fara legatura cu vechimea, adica despre pensiile militarilor trecuti in rezerva din proprie initiativa, pe la vreo patruzeci de ani si ceva. Altminteri, jurnalistul compara pensiile mai multor cunoscuti ai sai, constatand ca ofiterul primeste de 5-6 ori mai mult decat profesoara. Adica, il citam, „fostii profesori, maistri, fostele marochinarese platesc pensiile militarilor. Este oare o onoare sa fii parazit?” se intreaba Ghinea si propune: „ce-ar fi, dragi militari, sa ne punem de acord ca moral si onorabil este sa aplicam universal principiul pensie egala cu contributia?”

De fapt, arata comentatorii de presa, marea incurcatura au facut-o guvernantii, neprevazand ca recalcularea pensiilor militarilor nu este posibila in intervalul stabilit de lege. Rezervistii umbla acum furiosi sa-si recupereze acte de vechime, iar functionarii care trebuie sa socoteasca nu fac fata volumului de munca.

O gafa cel putin de aceleasi proportii anunta comentariul lui Ion M. Ionita, din Adevarul. El avertizeaza ca ministrul agriculturii se pregateste sa lanseze o lege prin care cei care nu-si lucreaza terenurile agricole vor fi sever amendati. Consecintă previzibila: scoaterea la vanzare a unor mari sauprafete, la preturi absolut derizorii, adica, dupa cum sustine comentatorul, „a da tara de pomana”.
XS
SM
MD
LG