Linkuri accesibilitate

„Noua realitate” în discuția Forumului de la Davos


Fenomene economie care merită urmărite: încercările europenilor de a-şi stabiliza moneda unică, efortul SUA de a reduce cheltuielile publice şi strădaniile Chinei de a creşte consumul intern.


Lideri politici şi oameni de afaceri din lumea întreagă au început cinci zile de discuţii despre economia globală în staţiunea montană elveţiană Davos. Noua ediţie a Forumului Economic Mondial are ca leit-motiv „noua realitate”. Detalii are Mircea Ţicudean.

Corespondenţii Europei Libere spun că efortul principal al Forumului de anul acesta este găsirea unui numitor comun între toate marile puteri în privinţa valorilor fundamentale.
Iată cum a descris acest obiectiv, într-un interviu acordat agenţiei Reuter, Klaus Schwab, fondator şi director executiv al Forumului.

Klaus Schwab a vorbit despre ascensiunea Chinei şi Indiei, două puteri care sunt reprezentate la Forum mai mult decât oricând. Ca alt fenomen nou, el a amintit aşa-numita „presă socială” (pe internet) şi impactul ei asupra politicii, necesitatea unei noi reduceri masive a datoriilor, rata înaltă a şomajului ş.a.m.d.

Potrivit organizatorilor, la Forumul de la Davos vor participa anul acesta 1400 de oameni de afaceri şi peste 30 de şefi de state şi de guverne. Li se adaugă guvernatori de bănci naţionale, oficialii organizaţiilor internaţionale, reprezentanţii societăţii civile, jurnalişti şi universitari.

Forumul este păzit de 4000 de poliţişti şi militari, iar spaţiul aerian în preajma staţiunii din Alpi a fost închis.

Un obiectiv al reuniunii este de a elabora o aşa-numită “reţea de reacţie la riscuri”, care să ajute guvernele şi organizaţiile internaţionale să facă faţă mai bine crizelor – de la cele sociale şi economice până la cele ecologice. Agenţia AP scrie că Forumul de anul acesta începe într-o atmosferă mai optimistă decât în 2010, pentru că sunt semnale bune din economia globală.

Astăzi-dimineaţă, economistul Nouriel Roubini, cunoscut în lumea afacerilor ca unul din cei ce-au prezis criza, a spus că pericolul reintrării în recesiune şi riscul creşterii inflaţiei au scăzut. Roubini a mai spus că în economia globală fenomenele care merită urmărite în acest moment sunt încercările europenilor de a-şi stabiliza moneda unică, efortul Statelor Unite de a reduce cheltuielile publice şi strădaniile Chinei de a creşte consumul intern.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG