Linkuri accesibilitate

26.01 - Chișinău: Vizita la Chișinău a unui parlamentar german


Pflueger Friedbert a spus că R. Moldova şi opţiunile ei politice sunt puţin cunoscute în statele UE şi că scopul vizitei sale este tocmai de a umple acest gol.


26 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Vizita la Chișinău a unui parlamentar german.

Dan Ionescu: Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a reafirmat poziţia ţării sale faţă de o eventuală extindere a Alianţei Nord Atlantice în fostul spaţiu sovietic. „Considerăm politica de extindere a NATO o greşeală şi afirmăm că nu este acceptabilă pentru noi”, a declarat Putin. Văzută de la Moscova, orice extindere a structurilor Euro-Atlantice sau europene apare, desigur, ca o ameninţare directă pentru supremaţia, la care Federaţia Rusă continuă să aspire în zona ei de influenţă. Dinspre Apus lucrurile sunt văzute, însă, în cu totul altfel, aşa cum a dovedit-o şi vizita la Chişinău a unui înalt funcţionar german. Detalii de la Lina Grâu.

Republica Moldova este un stat extrem de important din punct de vedere strategic, alături de Ucraina şi Rusia. Statele Unite ale Americii au înţeles acest lucru şi se manifestă activ aici. La fel va trebui să procedeze şi Uniunea Europeană. Declaraţia aparţine preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului german, dr-ului Pflueger Friedbert, vicepreşedinte al Uniunii Democrat-Creştine din landul Saxoniei inferioare şi a fost făcută aseară, în cadrul unei întâlniri cu ziariştii de la Chişinău.

Responsabilul german s-a aflat ieri în Republica Moldova într-o vizită de documentare. Pe parcursul zilei acesta a avut întrevederi cu premierul Dumitru Braghiş, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, cu preşedintele Partidului Popular-Creştin Democrat, Iurie Roşca, precum şi cu ministrul adjunct-prim de Externe, Iurie Leancă.

În cadrul conferinţei de presă Pflueger Friedbert a menţionat că Republica Moldova şi opţiunile ei politice sunt puţin cunoscute în statele Uniunii Europene şi a spus, că scopul vizitei sale este tocmai de a umple acest gol. Moldova, în opinia sa, este un stat cu vocaţie europeană, cu un mare potenţial intelectual şi tocmai din acest motiv Germania va susţine includerea cât mai rapidă a acesteiea în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, în calitate de membru plin şi se va pronunţa pentru intensificarea relaţiilor economice şi comerciale şi aplicarea prevederilor acordului de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Friedbert a fost de părere, că România, în calitatea sa de stat aflat în negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană şi de membru al Pactului de Stabilitate, ar putea contribui la o cunoaştere mai bună a rolului Republicii Moldova în Europa.

Pflueger Friedbert: „România negociază cu Uniunea Europeană, este membră a Pactului de Stabilitate şi ar fi foarte deştept, dacă în Pact am avea infrastructuri comune. Republica Moldova are potenţial economic în industria din Transnistria, precum şi în cea a vinului şi a tutunului şi ar avea perspective bune dacă l-ar folosi pe piaţa comună cu România, cu care are şi o limbă comună.”

Oficialul european a declarat, că nu intenţionează să se implice în nici un fel în campania electorală din Republica Moldova, dar a opinat, că pentru Europa şi pentru investitorii străini va fi un semn de întrebare, dacă la putere vor veni comuniştii. Potrivit lui, într-o perspectivă îndepărtată, în care se va ajunge la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ar putea să fie pusă problema apartenenţei acesteea la Comunitatea Statelor Independente. Opţiunea finală va aparţine, însă, Chişinăului.

Pflueger Friedbert a mai adăugat, că vizita la Chişinău a troicii Uniunii Europene la nivel de miniştri şi a înaltului comisar al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Xavier Solana, care va avea loc pe 14 februarie, în pofida instabilităţii politice şi a faptului că Parlamentul este dizolvat, arată că Europa începe să conştientizeze importanţa Republicii Moldova ca zonă strategică pentru comunittea europeană.

Din Chişinău, Lina Grâu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG