Linkuri accesibilitate

Nouă fază a jocului politic de uzură?


Calitatea proastă a oamenilor politici care populează scena în ultimii ani (România liberă)

Doua stiri din Evenimentul zilei se refera la Republica Moldova. Prima relateaza despre prezentarea in cadru oficial, la Chisinau, a Planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeana. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom a subliniat determinarea Europei in a sprijini Moldova, ceea ce s-a reflectat in intervalul scurt de redactare a acestui plan: numai 6 luni. Potrivit premierului Vlad Filat, citat in aceasta stire, autoritatile moldovene spera ca vizele pentru Uniunea Europeana sa dispara pentru moldoveni incepand din 2012.

O alta stire din Evenimentul zilei aminteste numele celor doi cetateni moldoveni raniti in explozia de la aeroportul Domodedovo, din Moscova: Alexei Castraveţ si Vitali Tcaciuc.

La Bucuresti, huiduielile cu care a fost primit la Iasi presedintele Traian Basescu, la Ziua Unirii, continua sa faca impresie puternica asupra comentatorilor de presa. Laurentiu Mihu, de la Romania libera, crede ca ar trebui sa se renunte cativa ani la orice celebrare, publica si oficiala, a datelor importante ale istoriei romanesti. Principalul motiv care ar fi adus lucrurile in acest punct – huiduieli pe fondul intonarii imnului national – este, in opinia jurnalistului, calitatea proasta a oamenilor politici care au populat si populeaza scena in ultimii ani.

Doi dintre comentatori par sa se fi oprit la ideea ca presedintele Traian Basescu nu e foarte deranjat de rabufnirea concetatenilor sai, ba chiar ca le-ar iesi cumva in intampinare. Lui Basescu i-ar conveni postura de victima, sustine Sabin Orcan, de la Adevarul, altminteri nu i-ar fi starnit din nou, cu o seara inainte, prin declaratii, pe militarii cu grade inalte, care sunt nemultumiti de noul calcul al pensiilor. Editorialul din Evenimentul zilei, semnat de Calin Hera, vede aici doar inceputul unei noi faze a jocului politic de uzura. Si Basescu, si partidele de opozitie sunt deopotriva interesati ca lucrurile sa evolueze in acest fel: liberalii si social-democratii isi pot argumenta mai bine alianta pe fondul unei nemultumiri populare, in timp ce seful statului – socoteste Calin Hera – isi probeaza in acest fel nou… popularitatea.
XS
SM
MD
LG