Linkuri accesibilitate

Dosarul Magniţky - SUA și UE examinează posibilitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei


William Browder (Hermitage Capital Management)
William Browder (Hermitage Capital Management)

William Browder (Hermitage Capital Management): Capitalismul din Rusia are caracteristicile ruletei rusești.

Fondul Hermitage Capital condus de Bill Browder a fost cel mai mare investitor în Rusia până în 2005, când a fost înlăturat din ţară. Odinioară unul din principalii susţinători ai Kremlinului, Browder conduce acum o campanie pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva autorităţilor ruse, după moartea în închisoare anul trecut a avocatului Serghei Magniţky care lucra pentru Hermitage Capital. Aflat săptămâna aceasta la Praga, Browder a fost intervievat de serviciul rusesc al postului nostru de radio.

Sergei Magnitsky
Avocatul Serghei Magniţky, decedat la sfârşitul lui 2009, la vârsta de 37 de ani, după aproape un an petrecut într-un izolator de detenţie preventivă în Rusia, a devenit un simbol al eşecului justiţiei ruse să investigheze corupţia din sistem şi să combată abuzurile împotriva drepturilor omului.

Pentru Bill Browder, fostul şef al lui Magniţky, cazul este vârful de lance al unei campanii internaţionale menite să convingă ţările occidentale să impună sancţiuni autorităţilor ruse.




Browder spune că avocatul a fost supus în închisoare unor acte de tortură inimaginabile, s-a îmbolnăvit şi a murit pentru că i s-a interzis accesul la îngrijire medicală.

Magniţky fusese arestat după ce acuzase oficiali din Ministerul rus de Interne, Serviciul Federal Fiscal, Serviciul Federal de Securitate şi alte agenţii guvernamentale de implicare într-o schemă de deturnare a fondurilor publice de 230 de milioane de dolari, cu ajutorul unor documente confiscate de la companiile din fondul Hermitage Capital.

În urma unor investigaţii, Hermitage Capital a identificat 60 de oficiali ruşi – de la medicii din penitenciar, la judecători şi ofiţerii pe care îi acuzase avocatul – care s-ar face vinovaţi de moartea lui Magniţky.

Bill Browder spune că este un caz de arestare frauduloasă şi tortură atât de evident şi de simplu de demonstrat încât mulţi politicieni occidentali s-au lăsat convinşi cu uşurinţă să întreprindă acţiuni de răspuns.

Şeful Hermitage Capital şi-a petrecut mare parte a celor 14 luni scurse de la moartea lui Magniţky, depunând mărturii la diferite comisii guvernamentale pentru drepturile omului în ţările Europei şi din America de Nord. Săptămâna trecută, Naţiunile Unite au început o anchetă. În cuvintele lui Bill Browder, politicieni din Statele Unite şi Uniunea Europeană examinează posibilitatea unor sancţiuni faţă de oficialii ruşi implicaţi în cazul Magniţky – inclusiv interdicţii de călătorie şi îngheţarea conturilor din străinătate.

Dar în afară de cazul în sine, prin campania pe care a lansat-o Hermitage Capital, cândva cel mai mare investitor în Rusia, încearcă să convingă investitorii străini că afacerile în această ţară sunt periculoase. Bill Browder a explicat de ce nu ar trebui companiile occidentale să investească în Rusia, după cum a făcut chiar luna aceasta compania britanică BP, pentru a treia oară la rând.

Omul de afaceri asemuieşte capitalismul rusesc cu ruleta rusească. „În orice moment îţi poate zbura creierii, la propriu, iar exemplul cel mai elocvent este chiar propriul nostru caz”, spune Browder.

„Am câştigat o grămadă de bani în Rusia pentru clienţii mei, după cum a câştigat şi BP. Dar cum s-a încheiat totul? Am fost dat afară din ţară, au încercat să mă exproprieze şi mi-au ucis avocatul când acesta a prins a pune întrebări despre crimele care se comit într-una. Există unele lucruri care nu merită banii”, este concluzia lui Bill Browder.

Multă vreme, însă, înainte de a i se începe problemele în noiembrie 2005, el fusese un apărător al Kremlinului şi preşedintelui de atunci Vladimir Putin. Are regrete?

Bill Browder spune că a greşit amarnic. „Credeam atunci că se îndreaptă spre reforme. Când mă confruntasem cu lumea corporativă din Rusia şi primisem sprijinul guvernului, crezusem că ruşii o fac din convingerea sinceră că este nevoie de transparenţă şi combaterea corupţiei. M-au sprijinit când oligarhii îl deposedau pe Putin de putere iar pe mine de bani. Dar în clipa în care i-au înfrânt pe oligarhi, când l-au arestat pe Mihail Hodorkovsky în 2003, reformele au luat sfârşit. Am greşit când am spus că acelea au fost reforme. Am greşit când le-am dat sprijinul”, a declarat Europei Libere directorul Hermitage Capital, fondul care gestionase odinioară cel mai mare portofoliu de investiţii străine în Rusia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG