Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Cai troieni în proiectul nuclear „Belene”


Macheta centralei proiectate la Belene
Macheta centralei proiectate la Belene

Site-ul Money.bg nu a exlus posibilitatea ca „Altran” să fie intermediar pentru realizarea planurilor concernului rus de a pătrunde pe piața franceză.


Concernul „Rosatom” își poate asigura controlul asupra viitoarei centrale nucleare bulgare „Belene” prin compania finlandeză „Fortum” care a cerut să investească în proiect. Pentru aceasta a avertizat deputatul din „Coaliția albastră” Ivan Ivanov.

Împreună cu „Rosatom” „Fortum” exploatează de ani de zile o centrală atomoelectrică în Finlanda. Inițial, compania finlandeză a cerut să achiziționeze o cotă simbolică de numai 1 procent din întreaga investiție pe malul Dunării, evaluată la între 7 și 9 miliarde de euro. Ea însă va avea posibilitatea de a achiziționa mai tîrziu încă 24 la sută din capitalul centralei.

În presa economică bulgară încă în luna decembrie au apărut informații că printre potențialii investitori occidentali la Belene se află și companii care colaborează foarte bine cu Rusia.

Finlandezii din „Fortum” se ocupă în principal de producerea, distribuirea și vînzarea de energie electrică și termică. Pachetul de control al companiei este deținut de guvernul finlandez „Fortum” își desfășoară activitatea în țările scandinave, republicile baltice, Polonia și Rusia. În Rusia compania deține importante poziții în sectorul energetic. Ea se numără printre marii producătorii și distribuitori de energie electrică și termică în regiunea Ural și Siberia de vest și exportă din Rusia energie electrică, combustibil nuclear și cărbune.

Celălalt potențial investitor occidental la proiectul „Belene” – compania franceză „Altran Tehnologies” își desfășoară activitatea în sfera consultingului și inovațiilor, a tehnologiilor electronice, sistemelor informaționale și managementului. Site-ul electronic Money.bg nu a exlus posibilitatea ca „Altran” să fie intermediar pentru realizarea planurilor concernului rus de a pătrunde pe piața franceză. Numele companiei este menționat și în legătura cu proiectul „Belene”.

Printre cele cinci condiții puse de dreaptă parlamentară pentru a sprijini guvernul condus de ex-generalul de poliție, Boiko Borisov, figurează renunțarea la proiectul nuclear „Belene”. Ex-premierul Ivan Kostov a avertizat că în loc să scadă dependența energetică a țării va putea deveni totală prin realizarea proiectelor energetice „Belene”, „Southstream” și Burgas-Alexandroupolis.
XS
SM
MD
LG