Linkuri accesibilitate

Atentatul terorist de la aeroportul Domodedovo


Atacatorii au încercat să pună sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a găzdui, în siguranţă, Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 şi Campionatul Mondial de fotbal din 2018.


Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi mai mult de 100 rănite în explozia de ieri de la aeroportul Domodedovo, din Moscova. Forţele ruseşti de securitate vorbesc de un atentat terorist, despre care ar fi existat informaţii, dar nu a putut fi prevenit. Pentru moment, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea atentatului. Ileana Giurchescu are mai multe informatii.

Anchetatorii au stabilit că explozia a avut loc la 16.30 ora locală, o oră de vârf pentru traficul internaţional. Bomba a explodat în sala de sosiri, acolo unde pasagerii iși așteaptă bagajele.

Sergei Lovocikin, martor ocular, a povestit unei televiziuni locale despre carnagiul din aeroport, despre panica ce a izbucnit, despre oamenii sfredeliţi de explozie.

La câteva ore după explozie, traficul a fost reluat. Zelena Galanova, purtătoarea de cuvânt a aeroportului, a asigurat că se zboară normal, fără întârzieri mari, mai ales că locul exploziei a fost departe de ghişeele unde se face check-in-ul.

Un reprezentant al forţelor de securitate a declarat unei agenţii de ştiri ruseşti că atacul pare să fi fost executat de un terorist sinucigaş iar agenţia Interfax susţine chiar că ar fi fost găsit capul celui bănuit de a fi atacatorul.

Preşedintele Dimitri Medvedev a vorbit şi el de un atac terorist şi a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi. Medvedev a anunţat şi măsuri speciale de securitate al aeroporturi, gări şi ale centre de transport în comun.

Ria Novosti relatează că serviciile de securitate ar fi avut informaţii de mai multă vreme despre acest atac şi că acum caută trei persoane, dintre care două se pare că ar fi reuşit să scape, puţin înainte de explozie.

Este cel mai grav atac terorist de anul trecut, din martie, când două femei, din Daghestan, s-au aruncat în aer, în metroul moscovit. 40 de persoane au fost ucise.

Desigur se pune şi întrebarea de ce terminalul de sosiri internaţionale ? Şi speculaţia care vine tuturor în minte este că atacatorii au încercat pe de o parte să internaţionalizeze cauza lor iar pe de alta, să pună serios sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a găzdui, în siguranţă, Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 şi campionatul mondial de fotbal din 2018.

Atacul de la Domodedovo a fost condamnat în lumea întreagă, preşedintele american Barack Obama a vorbit de „un act de terorism fără precedent la adresa poporului rus” şi a oferit susţinerea Statelor Unite

Secretarul de stat, d-na Hillary Clinton a vorbit despre solidaritatea americanilor cu cauza Rusiei, care luptă și ea cu terorismul internaţional.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG