Linkuri accesibilitate

Chișinăul în posesia planului de acțiuni vizînd liberalizarea vizelor


Comisarul UE Cecilia Malmstrom: „Vă asigurăm că procedura de evaluare va fi aceeaşi pe care o au țările cu foaie de parcurs”

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom i-a înmânat astăzi premierului Vlad Filat la Chişinău planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. În timp ce Bruxelles-ul spune că ridicarea vizelor pentru moldoveni este un obiectiv pe termen lung, autorităţile moldovene spun că au îndeplinit deja mai multe condiţii şi că vor fi pe deplin pregătite într-un termen restrâns - până la sfârşitul lui 2012.

Comisarul European pentru afaceri interne şi-a început discursul prin a-l felicita pe premierul Vlad Filat cu păstrarea funcţiei sale în cadrul unei noi alianţe de guvernământ.
“Prim-ministrul, guvernul şi-a asumat nişte reforme importante. Comisia Europeană sprijină aceste reforme şi sunt fericită să-i înmânez acest plan de acţiuni lui Vlad Filat,” a spus Cecilia Malmstrom.

Ea a calificat drept “fantastice” realizările de până acum ale RM în calea sa spre liberalizarea regimului de vize, dar a evitat să spună în cât timp acest obiectiv al autorităpţilor de la Chişinău ar putea deveni realitate. Întreabată de Europa Liberă de ce totuşi Chişinăul a obţinut un plan de acţiuni şi nu o foie de parcurs – document ce se crede că ar fi oferit un drum mai uşor RM spre anularea vizelor de intrare în spaţiul Schengen, similar celui al țărilor Balcanilor de Vest, Cecilia Malmstrom a făcut următoarea precizare:

“Fie că vorbim despre un plan de acţiune, fie că vorbim despre o foiae de parcurs, sunt doar cuvinte, noţiuni diferite. Pentru că UE îi place uneori să inventeze nişte noţiuni. Însă conţinutul este acelaşi. N-o să fie nişte condiţii speciale elaborate pentru RM. Şi vă asigurăm că şi procedura de evaluare, procedura de monitorizare va fi exact aceeaşi pe care o avem pentru toate ţarile.”

Planul de acţiuni plasat la scurt timp de la conferinţa celor doi oficiali pe site-ul guvernamental conţine o serie de condiţii tehnice în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor, combaterea corupţiei şi reforma justiţiei pe care Chişinăul ar urma să le îndeplinească pentru a obţine dreptul cetăţenilor săi de a călători fără vize în UE.

Anticipând întrebările jurnaliştilor legate de termenele în care cetăţenii RM vor putea călători fără vize în UE, premierul Vlad Filat a spus: “Când vom îndeplini aceste condiţii.”

Iată însă cea răspuns Vlad Filat fiind întrebat dacă îşi menţine nişte prognoze anterioare, când spunea că acest lucru se va putea întâmpla în cel mult 18 luni: “Atunci când am enunţat aceste termene, m-am bazat pe capacitatea noastră şi pe paşii deja întreprinşi. Însă vreau să fie clar că este un angajament al nostru şi nu vreau că el să fie transpus ca şi responsabilitate pe instituţiile europene. Totul depinde de noi.”

Politologul Leonid Litra de la IDIS Viitorul sugerează însă că aşteptările faţă de probabila obţinere spre finalul lui 2012 a regimului liberalizat de vize cu UE ar trebui să fie mai moderate.

Leonid Litra: “Eu sunt mai puţin optimist pentru că cred că reformele care trebuie realizate durează mai mult. Pentru mine o prognoză mai realistă ar fi în doi ani şi jumătate. Nu doar pentru că reformele durează în timp, ci pentru că costă mult. Este necesar timp pentru a obţine asistenţa tehnică necesară pentru realizarea acestor reforme.

Europa Liberă: De ce atunci autorităţile moldoveneşti continuă să opereze cu termeni restrânşi – un an şi jumătate, 18 luni?

Leonid Litra: ”Din naivitate. Ei cred sincer că vor reuşi. Mai ales pentru că țarile din Balcani au reuşit acest lucru în 18 luni. Se crede că şi RM va reuşi acest lucru, însă în Republica Moldova mai sunt nişte constrângeri cum este Transnistria, cum este reforma MAI. Dar chiar dacă pe unele domenii reformele vor merge foarte repede, dacă pe altele vor încetini, atunci nu va fi oferită liberalizarea. Cu atât mai mult că în cazul Moldovei, ca şi în cazul altor ţari din Parteneriatul Estic, planul de acţiuni este puţin diferit de ceea ce au avut ţările balcanice.”

Europa Liberă: Care e diferenţa?

Leonid Litra: ”Diferenţa este că vom avea mai multe etape, după fiecare va trebui să fim evaluaţi cum îndeplinim criteriile. În cazul ţărilor balcanice, după îndeplinirea foii de parcurs, li s-a dat în mod automat regimul liberalizat de vize.”

Leonid Litra mai susţine că Moldova nu avea cum să obţină o foie de parcurs pentru liberalizarea regimului de vize de tipul celor oferite ţarilor balcanice pentru că în cazul ei nu există deocamdată vreo perspectivă clară de aderare la UE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG