Linkuri accesibilitate

25.01 - București: Pasiuni şi raţiune


Delegaţii veniţi din ţară s-au răsculat pur şi simplu împotriva sforilor trase din umbră şi au măturat de la putere aproape toată garnitura de nume grele ce dominase scena ţărănistă.



25 ianuarie 2011

Actualitatea.
(Comentariu: Octavian Paler).

Pasiuni şi raţiune
.

„N-am fost în sala Teatrului Naţional în zilele în care s-a desfăşurat congresul ţărăniştilor. Am văzut numai câteva scene la televizor care păreau surprinse la o învălmăşeală în timpul unei revoluţii, nu la un forum unde se discuta soarta unui partid.

...Ceea ce m-a nedumerit şi m-a pus pe gânduri a fost prăpastia dintre reacţiile generate nu atât de surpriza de proporţii cu care s-a încheiat congresul ţărăniştilor, cât de modul cum s-a ajuns la ea. Unii vorbesc de o lecţie de democraţie, întrucât delegaţii veniţi din ţară s-au răsculat pur şi simplu împotriva sforilor trase din umbră şi au măturat de la putere aproape toată garnitura de nume grele ce dominase scena ţărănistă. Alţii au vorbit de un spectacol penibil , de o încăierare unde s-a dar curs liber frustărilor... Ce explică oare aceste reacţii radical opuse ?

[...] După părerea mea ce s-a petrecut la Congresul ţărăniştilor a fost nu numai o probă pentru ţărănişti. Congresul a scos la iveală contradicţiile între modurile noastre de a evalua democraţia. După 11 ani, dialogul încă înseamnă un vacarm de monologuri.

[...] Explicaţii pentru atmosfera încinsă există: de cinci ani nu a mai avut loc un asemenea forum. În plus acest congres venea după o înfrângere electorală usturătoare şi umilitoare, care făcea inevitabilă discutarea „vinovaţilor”. Furtuna era previzibilă. Nu ştiu daca perdanţii acestui congres şi-au făcut iluzii cu privire la şansele unor aranjamente preliminare dar dacă şi-au făcut înseamnă că nu sunt buni psihologi.

Dar se impune o constatare: optica noastră asupra democraţiei depinde într-o măsură prea mare de pasiuni, de stările emoţionale. Judecata raţională să se află şi astăzi în plan secundar. Or, pasiunile sunt impulsive. Ţărăniştii nu au găsit răgazul de a vorbi despre doctrină, de a stabili ce idei vor defini de acum înainte identitatea partidului.

Se vorbeşte de sfârşitul ţărănismului, despre o orientare spre creştin democraţia de tip german. Dar din acest punct de vedere, lupta în partid este încă deschisă şi va fi probabil nevoie de ceva timp pentru ca în locul pasiunilor să vorbească raţiunea.
XS
SM
MD
LG