Linkuri accesibilitate

Lukașenka - președinte cu al 4-lea mandat


Alyaksandr Lukashenka depunînd jurămîntul
Alyaksandr Lukashenka depunînd jurămîntul

Statele Unite și Uniunea Europeană boicotează ceremonia de la Minsk

Preluind functia de presedinte al Republicii Belarus, jur sa servesc cu credinta poporul Republicii Belarus, sa respect si sa apar drepturile omului si cetateanului, sa respect si sa apar Constitutia Republicii Belarus si sa imi indeplinesc constiincios si cu strictete nobilele indatoriri ce imi revin....

L-ati auzit pe Alekandr Lukashenka, depunimd juramintul astazi la Minsk, preluindu-si al patrulea mandat de presedinte, dupa controversatele alegeri din luna decembrie considerate de observatorii internationali marcate de fraude insemnate. Alegerile au fost urmate de proteste importante ale opozitiei soldate cu peste 600 de arestari si cu interventia in forta a politiei. Au urmat razii impotriva sediilor partidelor, presei independente si militantilor pentru drepturile omului.

Inainte ca vechiul-nou presedinte de la Minsk sa depuna juramintul, sefa Comsiei Electorale Centrale Lidia Yermosina a vorbit despre vointa alegatorilor si despre alegerile considerate la Minsk drept „libere si corecte”.

La ceremonia din aceasta dimineata de la Minsk nu au fost prezenti ambasadorii tarilor Uniunii Europene si nici ai Statelor Unite in semn de protest pentru incalcarea flagranta a drepturilor omului.

Atit UE cit si SUA au criticat aspru scrutinul si violentele ulterioare si au vorbit la unison despre nevoia impunerii de sanctiuni severe si eficiente impotriva regimului de la Minsk si au cerut ultimativ eliberarea detinutilor si incetarea raidurilor impotriva militantilor pentru respectarea drepturilor omului, ziarelor independente si oponentilor politici.

Ministrii de externe ai celor 27 de tari ale Uniunii Europene vor aproba probabil pe 31 ianuarie sanctiunile propuse de Parlamentul European care a cerut si repetarea scrutinului, iar in ceea ce priveste sanctiunile e vorba de interzicerea intrarii in spatiul comunitar a liderilor de la Minsk si blocarea asistentei financiare de la FMI sau din partea Uniunii Europene.

In replica la rezolutia Parlamentului European, Lukashenka a amenintat cu repercusiuni, acuzind inca o data Polonia si Germania ca ar fi incercat sa organizeze o lovitura de stat prin sprijinirea protestelor post electorale din 19 decembrie.

6 influenti senatori americani au trimis ieri o scrisoare deschisa coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton solicitind actiuni si sanctiuni comune imptriva regimului de la Minsk. Printre semnatari este si senatorul democrat Richard Durbin, care a fost acum citeva zile la Minsk si a vorbit cu oficialitatile si cu familiile victimelor represiunii. Intr-un interviu cu corespondenta noastre de la Washington Heather Maher, senatorul american marturisea:

„Am fost atit de tulburat de ceea ce am gasit la Minsk. Vorbind cu familiile acelor candidati prezidentiali care sunt acum in inchisoare, am fost socat de comportamentul revoltator al lui Lukasenka . Cind m-am intilnit cu ministrul sau de externe si am cerut explicatii pentru ceea ce se intimpla, am fost rugat sa fiu iertator pentru ca, asa cum spunea el, Belarusul este „o democratie noua” , ceea ce pentru mine este complet inacceptabil. Sa ai oameni pe care ii arestezi sistematic si sa bagi in inchisoare oponenti politici mie mi se pare ca in Belarus suntem foarte departe de valorile pe care le-am dori.”

Influentul senator democrat ne-a mai spus ca acuzatiile la adresa Poloniei si Germaniei au fost repetate de seful diplomatiei de la Minsk, acuzatii considerate la fel de revoltatoare ca si comportamentul fata de protestatari si fata de oponentii politici. In opinia senatorului Durbin, sanctiunile nu mai pot fi evitate

„Parerea mea este ca sanctiunile, oricare ar fi ele, nu vor fi eficiente daca nu vor fi coordonate intre mai multe natiuni. Eforturile unilaterale au un impact redus. Ca sa avem un impact mai mare, trebuie sa colaboram.”

Alekandr Lukashenka conduce Belarusul cu o mina de fier din 1994 si a dat asigurari ca va continua: „Societatea noastra nu mai este in pericol sa fie confruntata cu vreo revolutie. Vom apara siguranta casei noastre Belarus de orice complot dinauntru sau din afara tarii.”

Presa oficiala de la Minsk titra si ea astazi cu litere de-o schioapa ca opozitia este finantata de Occidentul care a vrut sa dea o lovitura de stat.
XS
SM
MD
LG