Linkuri accesibilitate

Imigrantii intracomunitari


Roma - în nicio statistică oficială a imigrației
Roma - în nicio statistică oficială a imigrației

Eurostat estimează că aproape un milion de români trăiesc și lucrează actualmente în Italia, și peste o jumătate de milion în Spania.

Romanii au fost, in 2008, cel mai numeros grup de imigranti care au sosit in statele membre in UE, a constatat biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, intr-un studiu publicat zilele trecute. In 2008, asadar, 384.000 de romani s-au instalat in alte tari ale Uniunii Europene, dintre care aproape jumatate in Italia, iar aproape 20% in Spania.

Cu totul, se estimeaza ca aproape un milion de romani traiesc si lucreaza actualmente in Italia, si peste o jumatate de milion in Spania, unde in unele scoli chiar se preda optional limba romana. Asta face din romani un important grup de imigranti in Uniunea Europeana, insa nici pe departe cel mai important. Turcii si marocanii formeaza, in Europa, grosul populatiei imigrate, in tari precum Germania si Franta ei fiind de ordinul milioanelor, multi dintre ei neasimilati si neavind cetatenia tarii in care traiesc.

Din punctul de vedere al legislatiei europene se face de altfel o distinctie foarte neta intre imigrantii “intracomunitari”, cei proveniti din tari membre ale Uniunii Europene, si cei “extracomunitari”, cum sint turcii, marocanii, chinezii... sau moldovenii. Cei din prima categorie sint acceptati mult mai lesne si au in mod teoretic aceleasi drepturi ca si localnicii. Romanii sau polonezii nu fac in aceasta perspectiva decit sa reproduca fenomenul migratiei in Europa a italienilor, portughezilor si grecilor in deceniile de dupa razboi.

Ceilalti, cetatenii “extracomunitari”, printre care si moldovenii, cunosc cu totul alte dificultati administrative si inca se asteapta de la ei ceea ce se astepta in anii 1960-70 de la muncitorii migranti, din tari sarace, de tip Gastarbeiter –“muncitorii musafiri”- chemati sa efectueze munci in general putin calificate pe care lucratorii locali, in acea perioada de crestere economica, le evitau. Se asteapta de la acestia sa vina doar temporar, iar la incheierea contractului sa se intoarca in tarile lor. Evident ca in practica lucrurile nu se petrec asa.

In sfirsit, sa mai spune ca mai exista o categorie de imigranti chiar din tari comunitare - Romii - care desi poseda dreptul la libera circulatie, fiind cetateni europeni, nu sint acceptati nicaieri, iar in mod oficial ei nu intra in nicio statistica oficiala a imigratiei. Cercetatorii independenti ii iau insa in calcul atunci cind analizeaza fenomenul migratiei in Europa si e limpede ca una din problemele socio-democratice ale viitorului va fi pusa si de felul in care este abordata problema migratiei romilor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG