Linkuri accesibilitate

Trei mari investitori occidentali se retrag din proiectul centralei de la Cernavoda


Romania - Cernavoda Nuclear Power Plant, RWE site
Romania - Cernavoda Nuclear Power Plant, RWE site

RWE, GDF Suez și Iberdrola invocă incertitudini economice și de piață apărute în jurul proiectului.

Cea mai mare investitie economica a statului roman din ultimii 20 de ani a fost orientata spre centrala nucleara de la Cernavoda, situata in sudul tarii in judetul Constanta, unde functioneaza deja doua din cele cinci reactoare prevazute in proiectul demarat la inceputul anilor 1980. Pentru reactoarele trei si patru, statul roman a conceput un parteneriat public-privat, iar licitatiile deschise in acest sens au fost cistigate la sfirsitul anului 2007 sase mari investitori. Dintre acestia compania ceha CEZ s-a retras anul trecut, iar acum au anuntat ca abandoneaza cursa si trustul german RWE, grupul franco-belgian GDF Suez si compania spaniola Iberdrola.

La o zi dupa anuntul retragerii, statul roman a si inceput discutii de tatonare cu mari companii americane, rusesti si canadiene interesate sa participe la constructia centralei nucleare din sudul tarii.

In motivatia de retragere din parteneriatul cu statul roman pentru construirea reactoarelor trei si patru de la Cernavoda, cele trei mari companii occidentale subliniaza “incertitudinile economice si de piata” aparute in jurul proiectului din cauza crizei financiare. In comunicatul de presa comun companiile spun destul de direct ca nu exista “necesarul de capital pentru un proiect nuclear nou” si sugereaza ca in aceste conditii investitiile lor individuale nu s-ar mai justifica.

Statul roman controleaza 60 la suta din proiectul constructiei reactoarelor trei si patru de la Centrala Nucleara din Cernavoda si va fi nevoit sa rascumpere actiunile de la cele trei companii occidentale care s-au retras si care aveau fiecare 9,15 la suta. In proiectul de patru miliarde de euro au mai ramas alaturi de statul roman italienii de la ENEL si miliardarul indian Lakshmi Mittal prin ArcelorMittal Romania.

Retragerea grupurilor occidentale din proiectul constructiei celor doua noi reactoare a devenit previzibila dupa ce la inceputul acestei saptamini germanii de la RWE au renuntat la dezvoltarea unui parc eolian in valoare de 250 de milioane de euro. Marii investitori strategici veniti din vestul continentului nu sint multumiti de mediul de afaceri romanesc, iar abandonul marilor companii care intrasera in proiectul construirii reactoarelor trei si patru de la Cernavoda nu este singular. Anul trecut in martie dupa semnarea contractului de patru miliarde de euro pentru autostrada Comarnic-Brasov fracezii de la Vinci au anuntat pe neasteptate ca se retrag.

Chiar daca statul roman va gasi alti investitori pentru a aceste mari proiecte, semnalele sint negative, iar pe vreme de criza inceperea unor lucrari de anvergura ar fi adus economiei autohtone un balon de oxigen.
XS
SM
MD
LG