Linkuri accesibilitate

După gaze, noi tarife la energia electrică și termică


Mihai Cernei (Termocom)
Mihai Cernei (Termocom)

ANRE înclină să considere solicitările CET-urilor și Termocom-ului drept justificate.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a analizat astăzi dacă este nevoie să majoreze tarifele la energia electrică şi termică. Dezbaterea a avut loc înainte de majorarea, aşteptată mâine, a tarifelor la gaze, după scumpirea gazelor importate din Rusia de Moldovagaz. Aşa cum scumpirea energiei pare inevitabilă, autorităţile spun că se gândesc la noi compensaţii.

ANRE a ascultat azi argumentele întreprinderilor din sistemul energetic care cer şi ele actualizarea tarifelor de producere şi livrare a energiei electrice şi termice. CET-urile şi Termocomul au solicitat să fie introduse în tarif uzura şi profitabilitatea, ceea ce anul trecut a fost omis, pentru a nu opera majorări şocante. Întreprinderile se plîng că au pierderi mari pe care actualul tarif nu le acoperă. Şi că Termocomul căruia îi livrează energia nu se achită la timp, ceea ce le generează conflicte permanente cu Moldovagaz, furnizorul de la care iau gazele.

Procentul de majorare pe care îl cer CET-urile variază de la o întreprindere la alta, în funcţie de cheltuielile pe care le au. Termocom-ul însă a solicitat un tarif mai mic decît CET-urile, o majorare de 3,4%, deşi crede că şi această majorare va spori problemele întreprinderii care adună cu greu banii de la consumatori.

Directorul SA Termocom Mihai Cernei: “E prematur să-l discutăm mai departe de 821. Eu îi înţeleg tare bine pe colegii de la producerea noastră, că noi toţi sîntem producători, dar spun colegii că o întind să fie tariful mai mare. Nu-i asta ieşirea din situaţie. Noi am dat modificare cu 3.4%. Dar vă spun de ce. D-voastră ne-aţi spus că pierderile sînt 383. Eu am luat anii 2006, 2007, 2008, 2009. A venit nu ştiu cine cu pierderi de 364 calorii. Aşa pierderi nu-s. Nu poţi să treci de la 24% la 20. Noi azi avem acele 22 care-s socotite după un studiu. De aceea, noi am pus acestea 3,4. ”

Victor Parlicov (ANRE)
Spre deosebire de majorările cerute de Moldovagaz, solicitarea CET-urilor pare autorităţii energetice mai realistă, ceea ce ar însemna că tarifele aprobate de ANRE vor devia puţin de la cerere, a lăsat să se înţeleagă directorul agenţiei Victor Parlicov:
“Eu vreu să vă spun că CET-urile şi Termocom-ul, fiind întreprinderi gestionate de stat, sînt cu mult mai conservative şi cu mult mai rezervate în ceea ce priveşte solicitarea de majorare. Ei includ strict ce prevede metodologia. Aceste solicitări sînt justificate, sînt bazate pe metodologie”.

Trebuie spus însă că CET-urile şi Termocomul au cerut această majorare reieşind din tariful actual la gazele naturale. ANRE a anunţat însă că mîine va face public noul preţ la gaze, preţ care va fi inclus automat în tarifele la energia electrică şi termică produsă de CET-uri şi la cea livrată consumatorilor de Termocom, dat fiind faptul că ponderea în tarif a preţului la gaze este de aproximativ 80%. Prin urmare la cele 3,4 la sută revendicate de Termocom ar urma să se adauge majorarea acceptată de ANRE la gazele naturale. Noul preţ la căldură va fi anunţat tot mîine, a dat asigurări directorul Agenţiei Victor Parlicov.

Cum majorările nu pot fi evitate, sindicaliştii au întrebat autorităţile ce măsuri vor lua ca să-i protejeze pe cei nevoiaşi. Cum însă tarifele încă nu se cunosc, reprezentantului ministerului economiei prezent la şedinţa ANRE-ului i-a fost greu să dea un răspun concret: „Cred că se va proceda tot aşa cum s-a procedat anul trecut, e vorba despre compensaţiile nominative care sînt acordate păturilor social-vulnerabile.” – a spus Sergiu Ciobanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG