Linkuri accesibilitate

China și drepturile omului evocate la Washington


Președinții Hu Jintao și Barack Obama la Washington
Președinții Hu Jintao și Barack Obama la Washington

Hu Jintao încearcă să convingă lumea că ţara sa e deschisă şi democratică continuând între timp reprimarea ultraviolentă a aspiraţiilor tibetanilor.


Steaguri chineze şi americane au împodobit aseară bulevardele capitalei Statelor Unite în onoarea vizitei de stat a preşedintelui Chinei, Hu Jintao. Dispoziţia sărbătorească nu a fost însă împărtăşită de toţi cei care l-au întâmpinat pe Hu la Washington. Detalii are Mircea Ţicudean
.

La Casa Albă, Hu Jintao a fost primit cu salve şi covoare roşii şi-a fost oaspetele de onoare al unui banchet oficial.
Dar peste drum de casa preşedintelui american, într-un parc, atmosfera era cu totul alta.

Câteva sute de protestatari au scandat „Ruşine Chinei”, atrăgând atenţia conducerii americane şi lumii întregi asupra încălcării sistematice a drepturilor omului de către regimul de la Beijing. După discuţiile oficiale, preşedintele Barack Obama a făcut o aluzie prudentă la situaţia dizidenţilor şi a presei din China. Obama a spus că societăţile sunt mai armonioase, iar ţările o duc mai bine dacă respectă drepturile omului.

Între timp, tot la Washington, pe dealul Capitoliului mai mulţi membri ai congresului îşi ţineau propria conferinţă de presă, flancaţi de reprezentanţii unor organizaţii ca „Reporteri fără frontiere”, „Amnesty International”, Campania Internaţională pentru Tibet, Asociaţia Uigurilor din America şi altele. Scopul conferinţei paralele, ca şi al protestelor de stradă, a fost de a îndemna administraţia americană să pună drepturile omului mai presus decât interesele economice, când stă de vorbă cu China.

Chris Smith, membru republican al Congresului, a amintit la conferinţa de presă că preşedintele Hu reprezintă un regim care nu i-a permis dizidentului Liu Xiaobo să-şi ridice premiul Nobel pentru pace şi nu este altceva decât o dictatură paranoică.

Pe marginea vizitei, ziarul „Washington Post” a scris că Barack Obama a devenit primul preşedinte american care găzduieşte un şef de stat dintr-o ţară în care un laureat Nobel se află în închisoare.

Critici aspre s-au făcut auzite la conferinţa de presă de la Congresul american şi din partea uigurilor, populaţie musulmană din vestul Chinei care se consideră oprimată, ca şi din partea tibetanilor, ale căror steaguri erau mai numeroase în faţa Casei Albe decât cele americane şi chineze. Tenzin Dolkar, de la asociaţia cu sediul la New York „Studenţii pentru Libertatea Tibetului”, a spus că preşedintele Hu Jintao încearcă în zadar să convingă lumea că ţara sa e deschisă şi democratică, continuând între timp reprimarea ultraviolentă a aspiraţiilor tibetanilor.

La conferinţa de presă de la Casa Albă, preşedintele Hu a recunoscut, după mai multe apeluri ale presei, că situaţia drepturilor omului în China nu este perfectă. Dar activiştii care protestau aseară la Washington ştiu foarte bine că de la asemenea recunoaşteri cu jumătate de gură până la progrese concrete este cale lungă, pe care China nu este pregătită s-o parcurgă, iar Statele Unite, legate de China prin interese economice cruciale, nu pot impune schimbări din afară.
XS
SM
MD
LG