Linkuri accesibilitate

Yuan: instrument de sporire a exporturilor sau monedă de refugiu?


U.S. -- A Secret Service agent guards his post on the roof of the White House as a lamp post is adorned with Chinese and US national flags in Washington, DC, 17Jan2011

Până să fie concurentul dolarului, yuan-ul trebuie să fie total convertibil.


Cursul de schimb al monedei chineze Yuan (oficial denumită RENMINBI) este unul din subiectele de dispută între Statele Unite şi China, subiect care va fi discutat de preşedintele Obama cu ocazia vizitei omologului său chinez Hu Jintao la Washington. Este însă puţin probabil ca să se ajungă la un compromis, interesele economice sunt mult prea mari, avertizează analişti. O relatare a corespondentului Europei Libere Ron Synovitz.


Preşedintele Chinei Hu Jintao a declarat de mai multe ori că vrea să facă din moneda naţională un concurent direct al dolarului, o altă monedă de „refugiu”. Şi pentru a da mai multă greutate acestor declaraţii, a acordat un rar interviu publicaţiilor Wall Street Journal şi Washington Post, cu numai câteva zile înainte de a-şi începe vizita în Statele Unite. Pentru Hu, sistemul valutar mondial dominat de dolar este o construcţie a trecutului.

Mark Williams, economist specializat în China, la Capital Economics din Londra, atrage însă atenţia că vor trece mulţi ani înainte ca yuan-ul să poată face concurenţă dolarului. William spune că este vorba de un proces care va dura ani de zile, nu se va decide în câteva zile, în cursul vizitei la Washigton, un proces care va cere multă perseverenţă din partea Chinei.

China a făcut deja primii paşi în această direcţie: acum 18 luni a permis pentru prima dată ca yuan-ul să fie folosit în străinătate, în Hong Kong pot fi deschise conturi în yuan, la fel câteva bănci europene şi americane oferă acum moneda chineză. Mai mult, schimburile comerciale pot fi făcute şi în yuan, până de curând erau efectuate numai în dolari. Volumul tranzacţiilor în monedă chineză este încă forte mic.

Mai mult, precizează Gareth Leather de la Economist Intelligence Unit, până să fie concurentul dolarului, yuan-ul trebuie să fie total convertibil. Numai atunci ar putea aspira la rolul de valută de „refugiu” deţinut de dolar.

În acest moment, disputa între Statele Unite şi China se concentrează pe valoarea yuan-ului. Americanii susţin că aceasta este ţinută jos, artificial, de autorităţile chineze pentru a face mai atractive exporturile chineze.

Beijingul pe de altă parte acuză Rezervele Federale Americane (adică banca naţională) că încearcă să susţină artificial refacerea pieţei financiare autohtone, cumpărând obligaţiuni. Aşa împing în sus inflaţia în economiile emergente.

Cum, dar mai ales când se va rezolva această dispută este greu de estimat. Mark Williams de la Capital Economics remarcă însă altceva: incompatibilitatea între cele două ţeluri ale Chinei. Pe de o parte, China vrea ca moneda naţională să fie folosită cât mai mult pe piaţa internaţională, să devină o monedă internaţională. Pe de altă parte, vrea să controleze cursul monedei pentru a sprijini exportul si economia în general.

Numai că pe măsură ce yuan-ul devine internaţional, scade puterea statului de a-i controla valoarea . Aşa că la un moment dat Beijingul va fi nevoit să aleagă, este de părere economistul Mark Williams.
XS
SM
MD
LG