Linkuri accesibilitate

Andrei Usatîi: „Sănătatea este scumpă. Dar cheltuielile sunt prea mici pentru a face faţă rigorilor. De 10 ori mai puţin decât în alte ţări”.Valentina Ursu: Aţi intrat în conflict cu farmaciştii? Sau cu importatorii?

Andrei Usatîi:
„Nu, noi suntem în dialog şi avem înţelegere cu ei pentru a duce la bun sfârşit implementarea Hotărârii de Guvern 525. Şi dânşii sunt înţelegători. Şi noi comunicăm cu ei, adică găsim momentele care ar fi cele mai potrivite pentru a implementa întocmai prevederile acestei hotărâri de Guvern.”

Valentina Ursu: E scumpă sănătatea în Moldova?

Andrei Usatîi:
„Este scumpă, ca peste tot. Dar cheltuielile sunt încă prea puţine pentru a face faţă rigorilor. Sunt puţin peste o sută de dolari pentru o persoană, pentru un an. De 10 ori mai puţin decât în alte ţări, dar noi nu putem să ne comparăm, pentru că Produsul Intern Brut al Republicii Moldova este cu mult mai jos şi noi ne racordăm la ceea ce avem.”

Valentina Ursu: Dar noul buget ce va aloca medicinii?

Andrei Usatîi
: „Noul buget va fi creat, în funcţie de venituri. Ce venituri preconizează să obţină ţara, aceea vom avea şi la finanţarea sistemului sănătăţii. Dar priincipiile rămân cam aceleeaşi – sunt 3,5 procente de la angajator, 3,5 procente de la angajat, Guvernul asigură păturile sociale, care sunt pensionarii, elevii şi cei, care nu muncesc, şomerii. Şi se va crea un buget aproximativ ca cel din anul trecut, cu speranţa, că va fi puţin mai sporit. Se prevede şi o creştere a Venitului Intern Brut, cu trei şi ceva procente. Deci, dacă, şi eu sunt sigur că se va realiza, noi vom obţine ceva mai mult la sănătate. ”

Valentina Ursu: Domnule Usatîi, şi totuşi pacientul se plânge că această poliţă de asigurare în medicină, pe care o are, practic, nu-i oferă mari privilegii.

Andrei Usatîi:
„Ştiţi, când ziceţi aşa, desigur că eu nu pot să zic că nu-i aşa. Totdeauna populaţia, şi nu numai în ţara noastră, este nemulţumită de ceea ce i se oferă. Dar pachetul de servicii medicale, acoperit de către Compania naţională de asigurări în medicină, oferă un pachet pe care noi îl elaborăm. Încă o dată acum îl reactualizăm, să fie dat publicităţii, ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova să cunoască care îi sunt drepturile la asistenţă medicală gratuită, acoperite de către asigurările medicale, şi care sunt obligaţiunile pentru a fi coplătite din buzunar.”
XS
SM
MD
LG