Linkuri accesibilitate

Ponderea combustibilului în lanțul valoric al alimentelor


Vasile Bumacov
Vasile Bumacov

Vasile Bumacov: „Dacă carburanţii s-au scumpit cu 10 procente, produsele nu au cum să se scumpească cu același procentaj”.



Vasile Bumacov: „Noi avem trei domenii sensibile – este laptele, este uleiul, este pîinea. Noi nu prevedem scumpiri la lapte, nu prevedem scumpiri la ulei. Cât proveşte pîinea, noi suntem în proces de examinare a tuturor cheltuielilor, sau cum se spune - a lanţului valoric, ca să vedem unde se poate de economisit, unde se poate de optimizat cheltuielile, ca, dacă vor exista scumpiri, ca ele să nu afecteze populaţia esenţial.”

Europa Liberă: Şi totuşi, am auzit şefi de brutării, care spun, că din cauza majorării preţurilor la combustibil, sunt nevoiţi să majoreze şi ei preţurile pentru produsele de panificaţie.

Vasile Bumacov:
„Când este vorba că s-a scumpit, spre exemplu, cu 10 la sută carburanţii, asta nu înseamnă că şi produsele de panificaţie imediat trebuie să se scumpească cu 10 la sută, fiindcă în costul lor aceşti carburanţi, de exemplu, ocupă 20 la sută. Nu, eu nu spun o cifră concretă, deci 20. Înseamnă că acest lucru trebuie să fie de două procente la pîine şi nu de 10. Şi de aceea trebuie să vedem şi unde sunt înţelegeri corporative, că uneori preţurile o iau razna.

Aici este datoria noastră, ca noi să ne clarificăm, să vedem unde scumpirile sunt obiective, dar unde sunt înţelegeri corporative, sau pur şi simplu se foloseşte lumea de moment, că cineva nu este bine informat, sau nu poate calcula bine cum se formează aceste preţuri. De aceea noi vom fi foarte atenţi.”

Europa Liberă: Bine, dar la piaţa agricolă, practic, preţurile s-au ridicat la aproape toată marfa.

Vasile Bumacov:
„De ce lumea îşi aminteşte de Ministerul Agriculturii...”

Europa Liberă: Numai atunci când e vorba de preţuri?

Vasile Bumacov:
„La ce nu are nici în clin nici în mînecă cu Ministerul Agriculturii? Ministerul Agriculturii este dator să producă mai mult şi mai eficient.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi menţionat, că printre alte produse ar fi şi cele lactate. Acum mă întreb: un agent, când ridică preţul la lactate şi altul nu-l ridică, ce face cu marfa, care e scumpă, nu se vinde, expiră termenul. Nu e tot în pierdere?

Vasile Bumacov:
„În primul rând, nu este normal atunci când cineva ridică, cineva nu ridică. Noi avem consilii pe produs. Şi producătorii, procesatorii fac o politică comună şi merg în comun. Dacă este absolut necesar.”

Europa Liberă: Tot corporativ, într-un fel.

Vasile Bumacov:
„Nu-nu, aceasta este transparent, nu este corporativ. Corporativ este atunci, când netransparent, necalculat, nefondat se fac aceste lucruri. Atunci când în consiliul de produs intră nu numai, de exemplu, producătorul, ci şi procesatorul, este reprezentat şi Ministerul Agriculturii, este un lucru transparent. Atunci se fac calculele şi, într-adevăr, dacă întreprinderea este în pierdere şi poate demonstra acest lucru, evident, că nimeni nu are dreptul să-i blocheze ajustarea preţurilor, să spunem aşa. Acuma totul este concurenţa – dacă noi am avea mai mulţi producători. Cum spuneţi Dumneavoastră, că unul a ridicat preţul. Bine, dacă a ridicat preţul şi nu se vinde, el este singur nevoit ca să-l coboare.”

Europa Liberă: Dar ce se face cu producţia, la care expiră termenul de garanţie?

Vasile Bumacov:
„Vreau să vă spun că Ministerul şi-a propus măsuri drastice împotriva celor care vor încălca normele sanitare.”

Valentina Ursu: Admiteţi că o parte din producţie se aruncă, care nu se comercializează?

Vasile Bumacov:
„Ceea ce se aruncă nu-i problemă. Se aruncă în toată lumea. Ele nu înseamnă, că se aruncă la gunoi. Se găseşte unde să fie folosită această marfă. De multe ori se întâmplă, într-adevăr, că se aruncă legume, că se aruncă fructe, dar asta este economie de piaţă.”

Valentina Ursu: Şi brânzeturi, unt, lapte, nu?

Vasile Bumacov:
„Nu, n-am văzut eu aşa ceva, să fie aruncate brânzeturi, sau unt. Dimpotrivă, îmi pare rău, când piaţa noastră este invadată de unt de import, care este evident că este de o calitate mult mai joasă. Fiindcă, aţi spus, că vine din altă ţară în Moldova şi să ai preţ mult mai ieftin ca cel ce-i produs în Moldova, acest lucru înseamnă că e de calitate mult mai joasă. De aceea le spun de fiecare dată, că leneşul mai mult aleargă şi zgârcitul mai mult pierde.”

Valentina Ursu: Deci, majorarea de preţ la carburanţi nu va produce o scumpire în lanţ la producţia de panificaţie, la lactate şi la ulei?

Vasile Bumacov:
„Nu esenţial. Noi ne propunem ca să discutăm cu cei care produc, să minimalizăm acest impact. Să vedem cât este folosit combustibil acolo, sau alţi carburanţi. În funcţie de care este ponderea lui în costul produsului. Vă spun, dacă carburanţii s-au scumpit cu 10 procente, nu are cum produsele să se scumpească cu 10, din cauza că ponderea lui acolo e de două-trei procente.”
XS
SM
MD
LG